Vučedolska kultura starija je od egipatskih piramida

Vučedolska kultura starija je od egipatskih piramida Vučedolska kultura starija je od egipatskih piramida

hrt.hr

U Vukovaru i okolici traje snimanje igrano - dokumentarnog znanstveno-povijesnog serijala o naprednoj vučedolskoj kulturi. Prvi film "Prapovijesna noć Venere i Marsa" na europskim i svjetskim festivalima doživio je veliki uspjeh, a u petak se očekuje i premijera drugog filma "Vučedolska jarebica"

U povodu nove premijere gradonačelnik Ivan Penava primio je danas scenografa, poznatog arheologa Aleksandra Durmana koji već 40 godina istražuje na vučedolskom lokalitetu i redatelja Darka Puharić. Kako je prvi film u serijalu pobudio veliku pozornost domaće i svjeske javnosti gradonačenik Ivan Penava ponudio je sufinanciranje za preostala tri dijela serijala, naglasivši da je to jedan od najljepših i najboljih promocija Vukovara. Promocija drugog filma održat će se u petak 24. rujna, trećeg filma u ožujku sljedeće godine, a do kraja 2022. bit će završen i četvrti film. Najsloženiji je peti film jer njegova realizacija iziskuje odlazak u desetak zemalja, rekao je redatelj Darko Puharić.

Vučedolska kutura starija je od egipatskih piramida i može se kronološki usporediti s kulturom Mezopotamije. Iskustva i znanja ljudi iz vučedolske kulture koristili su i u Antici, što ne čudi jer je vučedolska kultura dominirala  Europom prije pet tisuća godina, rekao je poznati arheolog prof. dr. sc. Aleksandar Durman koji je gotovo cijeli radni vijek posvetio lokalitetu Vučedol i svojim nalazima učinio ga poznatim u svijetu arheologije. 

redatelj Darko Puharić

gradonačelnik Ivan Penava

arheolog Aleksandar Durman