Vugrinčeva kolekcija u Osijeku

Vugrinčeva kolekcija u Osijeku

Bela Csikos Sesia, Penelopa, 1895.

U osječkom Muzeju likovnih umjetnosti otvorena je izložba Kolekcija Vugrinec. Riječ je o jednoj od najatraktivnijih privatnih zbirki hrvatskog slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, među kojima se nalaze i brojna remek-djela.

vugrinecradionica382679-70e6080f6f733875c05925f95e25fbe8_view_article.jpgVlasnik kolekcije je Davor Vugrinec, koji je po završetku zavidne nogometne karijere svoj hobi sakupljanja umjetnina pretvorio u posao i skupio zavidnu zbirku umjetnina i djela primijenjene umjetnosti.
Njegova kolekcija sadrži neka od najboljih djela Bele Csikosa Sesije, Celestina Medovića, Oskara Hermana, Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Emanuela Vidovića, Marina Tartaglie, ali i skulpture Roberta Frangeša Mihanovića, Ivana Meštrovića…
Bivši dugogodišnji ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu i vrsni poznavatelj umjetnosti moderne Igor Zidić smatra da se u privatnim zbirkama nalazi između 600 i 800 iznimno vrijednih djela hrvatske likovne baštine modernog doba. A za Kolekciju Vugrinec kaže kako je "ova zbirka jedna od najbolje prikupljenih privatnih kolekcija kod nas, od 19. stoljeća do danas, a usto je i jedina koja može parirati opusu Moderne galerije".
vugrinec.jpg