Vukovar goes vertical! - Festival koji raste

Vukovar goes vertical! - Festival koji raste Vukovar goes vertical! - Festival koji raste

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

U povodu završetka Međunarodne manifestacije Vukovart luka umjetnosti, na kojemu su street art umjetnici oslikavali fasade stambenih zgrada, gradonačelnik Ivan Penava je istaknuo da nakon treće godine festivala Vukovar na javnim prostorima ima 13 umjetnina koje postaju i gradska atrakcija.

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, a na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave, Vukovar je i ove godine ugostio najuspješnije umjetnike svjetske street art scene. Posjetitelji su promatrali kreativne procese Marine Capdevile iz Španjolske, Rickeyja Lee Gordona iz Južnoafričke Republike, Vere Bugatti i Fabia Fedelea iz Italije, Elle & Pitra iz Francuske te dvojice hrvatskih umjetnika, Cheza i Sarme.

„Prije tri godine kada smo se odlučili za ovaj projekt procjena nam je bila da nam je osim turističke atraktivnosti bitno naše građane osloboditi turobnosti svakodnevnice te unijeti tračak modernoga, mislim kako smo putem street arta u tome uspjeli jer je riječ o nečemu doista nesvakidašnjem, prekrasnim motivima koji odašilju dobre vibracije. Težili smo tome da dobijemo vrhunske svjetske autore i u tome smo uspjeli i ove godine," objasnio je gradonačelnik Penava.  Projekt Vukovar – goes vertical! donio je murale na 900m2 zidova na 5 lokacija u Borovu Naselju, a nove slike prekrivaju gotovo 700m2 na adresama Blage Zadre 48 i 175, Hrvatskog zrakoplovstva 19 te Domovinskog rata 38 i 52. Lokacije su odabrane temeljem dobivenih suglasnosti stanara.

Uz ovogodišnje festivalsko izdanje - mnoštvo događanja na kojima su posjetitelji uživali u video večerima o 3D slikarstvu, koncertima, besplatnim atraktivnim majicama i promotivnim materijalima i razgovoru s umjetnicima i umjetnicama na Art corneru u središtu grada.

Festival su otvorili najmlađi kreativci, sudjelujući u dječjem programu Kredica 2 i svjetskim umjetnicima u Vukovaru najavili svježu konkurenciju. Cijela priča Vukovarta je počela u srpnju 2016. godine kada je jedini hrvatski 3D Sreet Artist napravio anamorfnu turističku atrakciju na mostu u središtu grada.
Filip Mrvelj, inače iz Slavonskog Broda, čija djela se nalaze po cijelom svijetu, oslikao je pješački most preko rijeke Vuke tako da imate dojam da, prelazeći most, preskačete kamenje ne bi li pregazili rijeku nadomak njezina ušća u Dunav. Slika se proteže na oko stotinu kvadratnih metara, njezinu izradu financirao je Grad Vukovar, a nastala je za nekoliko dana. Vukovarci su bili oduševljeni novom turističkom ponudom u gradu, a fotografije su preplavile društvene mreže.