Vukovar i Slavonski Brod stabilno s koronavirusom

Vukovar i Slavonski Brod stabilno s koronavirusom

Vinkovci, foto: M.Petrinović

Za sada nema novih zaraza koronavirusom u dvjema županijama. U Brodsko-posavskoj županiji zbrinuta su dva pacijenta, a jedna pacijentica iz Vukovarsko-srijemske županije smještena je u KBC Osijek. . ..

Na području Brodsko-posavske županije u četvrtak nisu potvrđeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, dvije zasad zaražene osobe smještene su u slavonskobrodskoj bolnici, a u samoizolaciji su ukupno 1422 osobe.
 
"Klinička slika pacijenata zasad je ista, imaju iste simptome koje su imali i kada su došli. Sve ostalo je kako smo i očekivali, pripremamo i prostor i ljude", rekao je ravnatelj Opće bolnice Josip Samardžić. Istaknuo je da za sada bolnica raspolaže s dovoljno opreme, a u suradnji sa županijskim Stožerom civilne zaštite u tijeku je dodatna opskrba. Stagnaciju broja zaraženih kao dobru vijest je ocijenio ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković, te pozvao građane da rasterete epidemiologe i umjesto njima pozive usmjere na "COVID" ambulante.

U zadnjih 48 sati za četiri osobe utvrđeno je da su prekršile mjere samoizolacije, njih dosad 26 ukupno u županiji, a policijskim nadzorom u zadnja tri dana 66 osoba je 'uhvaćeno' u kršenju mjere zabrane napuštanja prebivališta bez odgovarajuće dozvole. Župan Danijel Marušić istaknuo je da propusnicu moraju imati oba supružnika ako jedan drugoga voze na posao na područje druge lokalne jedinice. Marušić je kazao kako supružnik koji nema obavezu odlaska na posao i nema potvrdu poslodavca, propusnicu mora ishoditi od lokalnog stožera civilne zaštite, koji će procijeniti i potrebnu dužinu valjanosti propusnice. U sklopu mjera sprečavanja širenja virusa je i ona o praćenju tranzitnih kamionskih konvoja kroz Hrvatsku, pa je brodsko-posavska policija u proteklih tjedan dana kroz županiju prepratila ukupno 7000 vozila.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji i dalje jedan oboljeli

U Vukovarsko-srijemskoj županiji na koronavirus testirano je ukupno 65 osoba, jučer je uzeto pet uzoraka u Vinkovcima i nalazi se čekaju, dok su za dva uzorka uzeta u Vukovaru nalazi negativni, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite napominjući kako i dalje imaju jednu oboljelu osobu.

Pod mjerama samoizolacije nalazi se 1012 osoba, bilo je sedam dojava o kršenju samoizolacije te su izdana dva prekršajna naloga. U objektima za karantenu nalazi se osam osoba, od čega pet vozača kamiona. Utvrđeno je i 50 prekršaja kretanja izvan mjesta prebivališta, odnosno kretanja osoba koje nisu posjedovale važeću propusnicu, navode iz županijskog Stožera civilne zaštite.