Vukovar: In memoriam 97 poginulih i nestalih policajaca

Vukovar: In memoriam 97 poginulih i nestalih policajaca Vukovar: In memoriam 97 poginulih i nestalih policajaca

fotografije: Grad Vukovar

U Vukovaru je održan program sjećanja na 97 policajaca koji su poginuli ili nestali braneći taj grad 1991. godine. Kod spomenika ispred nekadašnje zgrade policije upaljena je po jedna svijeća za svakog hrabrog policajca. Pročitana su njihova imena, a svijeće su oko spomenika složene u obliku srca.

Kod spomen-obilježja 97-orici poginulih i nestalih policajaca postavljenog 2017. godine ispred zgrade vukovarskih sudova gdje je nekad bila Policijska uprava Vukovar, upaljene su i položene Svijeće zahvale za naš korak slobodni, a počast su odali članovi obitelji i rodbine poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije sa suradnicima Nikola Milina, predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga te Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.
"Došli smo nakon 30 godina odati počast onima najhrabrijima među nama, hrvatskim policajcima, mladim ljudima koji su prvi stali na branik Domovine, i to upravo ovdje na najtežem ratištu u cijelom Domovinskom ratu, u Vukovaru", poručio je ministar Davor Božinović.
Rekao je i kako je žrtva policajaca omogućila pobjedu u Domovinskom ratu, da imamo svoju državu, neovisnu, demokratsku i članicu EU.

"Naša je dužnost ne zaboraviti, prisjećati se onih koji su bili najhrabriji kada je to najviše trebalo", poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić kazao je kako su ubijeni i nestali policajci dali živote za neovisnu i suverenu Hrvatsku, ideale koje i mi danas imamo kao građani i državljani suverene i neovisne Republike Hrvatske.
Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac kazao je kako je hrvatska policija u Domovinskom ratu dala jako puno dok je u gradu Vukovaru podnijela ogromnu žrtvu.


Među 97 policajaca poginulih i nestalih 1991. godine u obrani Vukovara, čija su imena pročitana tijekom komemorativne svečanosti, 61 je iz PU vukovarsko-srijemske, 15 iz PU varaždinske, 11 iz PU međimurske, šestorica iz PU brodsko-posavske i četvorica iz Antiterorističke jedinice Lučko.
Program "In memoriam na 97 policajaca poginulih i nestalih u obrani Vukovara" započeo je paljenjem svijeća i molitvom za poginule policajce i branitelje u Marincima, mjestu između Vinkovaca i Vukovara u kojem su 12. listopada 1991. godine, u pokušaju proboja hrvatskih snaga prema tada okupiranom Vukovaru poginula tri pripadnika ATJ Lučko, tri pripadnika SJP Slavonski Brod ŠAP i četiri pripadnika Zbora narodne garde, dok su ranjena 44 hrvatska branitelja.