Vukovar: Interreg IPA Hrvatska - Srbija

Vukovar: Interreg IPA Hrvatska - Srbija

fotografija HRV

Svečanom konferencijom u Vukovaru započela provedba 40 milijuna eura vrijednog Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, koji obuhvaća područja četiri županije sjeveroistočne Hrvatske i pet okruga sjevernozapadne Srbije, u kojima živi oko 2,3 milijuna stanovnika.

Voditeljica programa Olja Georis iz Agencije za regionalni razvoj RH je kao cilj programa navela jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja. Podsjetila je kako je proračun programa namijenjen projektima koji se odnose na poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu okoliša i prirode, prevenciju rizika te održivu energiju i energetsku učinkovitost, kao i turizam, kulturu i prirodnu baštinu te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja

Dodala je kako je program vrijedan 40 mlijuna eura, od kojih su 34 milijuna eura sredstva iz EU fondova, dok se ostalo odnosi na nacionalno sufinanciranje. Upravo je jučer, kazala je, raspisan prvi poziv za dostavu projektnih prijedloga u vrijednosti 15 milijuna eura, a riječ je o projektima vrijednosti od 300.000 do milijun eura. Program je, kaže, otvoren svim javnim tijelima, neproftinim udrugama, školama, sveučilištima, zdravstvenim i socijalnim ustanovima te ostalim dionicima. Predstavnik Europske komisije Vicente Rodriguez Saez rekao je kako se na projektu Interreg IPA programa radilo u posljednje dvije godine, a odobren je krajem prošle godine. "Očekujemo da će ovaj program iznjedriti puno novih mogućnosti s jedne i druge strane granice, da će povezati ljude iz regija uključenih u projekt iz Hrvatske i Srbije te pridonijeti njihovom međusobnom boljem razumjevanju i suradnji", poručio je. "Imamo niz primjera dobre suradnje pograničnih područja Srbije i Hrvatske, a rezultati koji su pritom postignuti su vidljivi. Uvjerena sam da će i ovaj projekt polučiti odlčne rezultate. Velika je zainteresiranost i s jedne i druge strane granice", kazala je Ana Ilić, v.d. zamjenica direktora Ureda za europske integracije srbijanske Vlade.

Konferenciji su nazočni i predstavnici hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Sudionici konferencije imali su prigodu čuti više detalja o sadržaju Programa suradnje te o prvom pozivu na dostavu projektnih prijedloga, a predstavljen je i uspješan primjer realizacije projekta iz financijskog razdoblja 2007. 2013., nastavak kojega je IPA program za razdoblje 2014.-2020. S hrvatske strane u program su uključene Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županije, a iz Srbije Sjeverno Bački, Zapadno Bački, Južno Bački, Sremski te Mačvanski upravni okrug.