Vukovar: Novi stanovi za još tri obitelji

Vukovar: Novi stanovi za još tri obitelji Vukovar: Novi stanovi za još tri obitelji
foto: Grad Vukovar foto: Grad Vukovar
foto: Grad Vukovar foto: Grad Vukovar
foto: Grad Vukovar foto: Grad Vukovar

fotografije: HRT/mp i Grad Vukovar (ls)

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Nikola Mažar i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava svečano su uručili ključeve i Ugovore o najmu korisnicima nacionalnog Programa stambenog zbrinjavanja koji se nalaze na listi prvenstva grada Vukovara.

Nitko nije sretniji od nas u Vukovaru kad vidimo da stanove dobivaju mlade obitelji s malom djecom. Na taj način idemo protiv negativnih vijesti da je sve loše, da ne valja, da se odlazi… ipak šaljemo neke druge signale zahvaljujući kvalitetnom radu Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, državnom tajniku Nikoli Mažaru i svim njihovim djelatnicima. Činimo sve što je u sferi mogućeg, a to potvrđuju i brojke jer iz godine u godinu  stambeno zbrinemo sve više obitelji, rekao je gradonačelnik Penava dodajući kako unatoč čekanju, stanove po ovakvim uvjetima Vukovarci sigurno neće dobiti nigdje drugdje.
-Gledamo često na države poput Njemačke, Austrije ili Irske, ali tamo našim ljudima nitko ne daje nikakve stanove, a pogotovo ne po ovakvim uvjetima kao u Hrvatskoj ili Vukovaru. Tu dobivate stan po daleko povoljnijim uvjetima nego što oni vrijede na tržištu, naglasio je Penava.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar,rekao je kako im je cilj, sukladno raspoloživim kapacitetima, ove godine u Vukovaru stambeno zbrinuti 150 obitelji, što je najviše otkad Ured postoji. 
-Ono što je važno reći za sam grad Vukovar je da je iskorak u dodjeli broja stanova rezultat ne samo povećanja financijskih sredstava, već i povrataka praznih stanova. To je bio ujedno i najveći problem na području grada Vukovara. Procjenjivali smo nekih 350 praznih stanova. Zahvaljujući radu Regionalnog ureda na terenu u proteklih godinu i pol dana 120 praznih stanova vraćeno u državno vlasništvo. Stanovi se sada preuređuju i renoviraju i krajem rujna će biti gotovi i ponuđeni za listu prvenstva, a cijena najma je 2,70 kuna po četvornom metru, rekao je Mažar dodajući kako su na listi čekanja ove godine bila  1.104 zahtjeva.
-Nakon upravnog postupka utvrđuje se tko sve ima pravo na stambeno zbrinjavanje pa je konačan broj nešto manji, ali vidljivo je da se broj zahtjeva svake godine povećava što onda iziskuje i od RH da poveća sredstva za stambeno zbrinjavanje. Zahvaljujući premijeru zadnje tri godine proračun raste što možemo vidjeti i na terenu po broju stanova koji se dijele kako u Vukovaru tako i na području cijele RH, ali i sa dodjelom građevinskog materijala i izgradnjom zgrada. Ovaj tjedan potpisujemo nekoliko ugovora o izgradnji - u Kistanju, Belom Manastiru, Staroj Gradiški, Pakracu… i napokon možemo vidjeti rezultate svih tih mjera koje su poduzete unutar godinu i pol, rekao je Mažar.

Prvi je stan dodijeljen Melisi Kapidžić i njenome sinu na adresi Blage Zadre 6. Drugi je stan dobila četveročlana obitelj Roberta Jozića na adresi Vile Velebita 130, , a treći stan u Bolničkoj ulici dodijeljen je peteročlanoj obitelji Željka Kovačića.