Vukovar: Odana počast bugarskim vojnicima

Vukovar: Odana počast bugarskim vojnicima Vukovar: Odana počast bugarskim vojnicima

foto: Grad Vukovar/ B.Lovrić

U Vukovaru je na Bugarskom vojnom groblju te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odana počast poginulim bugarskim vojnicima i časnicima iz Drugog svjetskog rata i svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

Na Bugarskom vojnom groblju, koje je bilo oštećeno u Domovinskom ratu,  pokopano  je 1.027 bugarskih vojnika koji su se borili na strani antifašističke koalicije i koji su stradali u završnim operacijama na kraju Drugoga svjetskoga rata. Spomenik poginulima na vukovarskom groblju Dubrava, neposredno uz Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata obnovljen je 2016.godine. 

U povodu Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe te Dana oružanih snaga Republike Bugarske, u organizaciji Veleposlanstva Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, i ove godine komemoracijom i polaganjem vijenaca odana im je počast. Veleposlanica Republike Bugarske u RH NJ.E. Genka Georgieva istaknula važnost suradnje Bugarske s Vukovarom koju nastoji izgraditi od kada je postala veleposlanica te je najavila i daljnje pregovore na gospodarskom planu.

"Vukovar je najveća riječna luka na Dunavu, što otvara mnoga vrata za razvoj gospodarskih aktivnosti Bugarske i Hrvatske" - poručila je bugarska veleposlanica.

S obzirom da je povod dolaska ovoga puta odavanje počasti bugarskim vojnicima stradalima u II. svjetskom ratu upravo ovdje u Vukovaru, Georgieva je naglasila kako su mnogi Bugari sudjelovali i u Domovinskom ratu braneći Hrvatsku. Istaknula je kako je uloga Vukovara prepoznata izvan granica Republike Hrvatske te zahvalila Gradu Vukovaru na brizi oko spomenika bugarskim vojnicima.

"Osim bugarskim žrtvama Drugog svjetskog rata, u Vukovaru uvijek odajemo počast i stradalima u obrani Hrvatske na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata", dodala je Georgieva.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako su nam danas u mislima svi oni koji su izgubili živote u borbi protiv fašizma, koji je sa sobom odnio milijune života, ali puno više od toga ljudi je raseljeno, mučeno i zlostavljano, a Hrvati su takvo zlo osjetili i na svojoj koži.

"Svake godine na ovaj dan moramo uputiti poruku mladima da svi zajedno moramo biti pametniji i birati pitomije puteve, režime i sustave koji su po mjeri čovjeka", rekao je gradonačelnik te dodao kako je ovaj dan Europska unija odabrala kao Dan Europe, a ujedinjenje Europe je pokušaj da se izbjegne svako buduće zlo ovakvih razmjera.

Gradonačelnik  je također rekao kako je veleposlanica NJ.E. Genka Georgieva vrlo često u Vukovaru, i postala je prijatelj Vukovara. Kroz intenzivnu suradnju putem Veleposlanstva nastoje se produbiti odnosi, a cilj nam je u konačnici potpisivanje povelje prijateljstva s jednim gradom na obali Dunava u Bugarskoj i jačanje gospodarskih, ali i međuljudskih, kulturnih, sportskih i svih ostalih veza.