Vukovar: Otvoren Probacijski ured

Vukovar: Otvoren Probacijski ured Vukovar: Otvoren Probacijski ured
gradonačelnik Ivan Penava župan Božo Galić ministar Dražen Bošnjaković gradonačelnik Ivan Penava župan Božo Galić ministar Dražen Bošnjaković
predsjednik Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski. predsjednik Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski.

fotografije: HRT/mp

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je na svečanosti otvorenja na Županijskom sudu u Vukovaru kako će u novom uredu biti zaposleno pet službenika. Nadzor izvršavanja sankcija i mjera u zajednici do sada je obavljao Probacijski ured Osijek za područje Vukovarsko-srijemske županije.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako Probacijski ured obuhvaća cijeli niz poslova značajnih u kaznenom postupku te Hrvatska nastoji zaokružiti učinkovitu mrežu probacijskih ureda kojih je danas s vukovarskim 13, a u petak će se Probacijski ured otvoriti i u Gospiću.
"Probacijski uredi su pomoć svim sudionicima u kaznenom postupku. To su poslovi od važnosti za sigurnost društva kojima se Republike Hrvatska štiti na neki način od počinitelja kaznenih dijela, ali to su i oni poslovi kojima mi želimo utjecati na postupak resocijalizacije izvršitelja kazne", pojasnio je Bošnjaković napomenuvši kako je u 2017. godine u svim probacijskim uredima u Hrvatskoj bilo 4200 predmeta koji su se odnosili na 3.500 osoba.
 Također je najavio povratak općinskih sudova u Vinkovce, Đakovo, Kutinu, Pazin, Crikvenicu, Makarsku dok će se, kazao je,  novi Općinski sud osnovati u Sesvetama kako bi se rastreretio najveći općinski građanski sud u Zagrebu.
"Nemojte da vas zavaraju ovi podaci. Mi ćemo ukupno smanjiti broj sudova jer imamo trenutačno 24 općinska i 22 prekršajna suda, ali mi sada spajamo prekršajne sudove što nam otvara mogućnosti da negdje otvorimo novi sud. Poslije svega imat ćemo 34 suda što je manje nego što ih imamo sada", rekao je Bošnjaković.
"Otvaranjem ovog ureda želimo provedbu probacijskih poslova približiti građanima Vukovarsko-srijemske županije te povećati učinkovitost i ekonomičnost njihova izvršavanja", poručio je predsjednik Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski.
Po riječima vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave otvaranje Probacijskog ureda za gradsku upravu je važan događaj jer svjedoči jačanju upravnih i administrativnih kapaciteta Grada Vukovara, a zadovoljstvo je izrazio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ocjenivši kako se otvaranjem Probacijskog ureda u Vukovaru država u još jednom segmentu približila građanima Vukovarsko-srijemske županije.

Ministar Dražen Bošnjaković o Probacijskim uredima

Vukovar- ministar pravosuđa i gradonačelnik Ivan Penava

Županijski sud u Vukovaru-predsjednik Nikola Bešenski