Vukovar: Predstavljeni rezultati GEM istraživanja

Vukovar: Predstavljeni rezultati GEM istraživanja Vukovar: Predstavljeni rezultati GEM istraživanja

foto: HRT/mp

Rezultati novog istraživanja “Global Entreprenuership Monitor” (GEM) za Hrvatsku pod nazivom “Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?” u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske udruga banaka predstavljeni su u Poslovno inovacijskom centru BIC u Vukovaru.

U 2018. godini Hrvatska je sudjelovala 17. put u GEM istraživanju, a nositelj istraživanja je CEPOR – Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništvo. Istraživački tim kao i proteklih godina čini grupa istraživača sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof.dr. Slavica Singer, voditeljica tima i članovi tima prof.dr.sc. Nataša Šarlijaprof.dr.sc. Sanja Pfeifer i prof.dr.sc. Sunčica Oberman Peterka. 

 U Hrvatskoj je najveći problem sa vladinim politikama prema regulatornom okviru, koji je godinama vrlo zahtjevan, kompleksan, umjesto da je jednostavan i stimulirajući za poduzetnike. Drugi problem je nedostatak kvalitetne suradnje između poslovnog i istraživačkog sektora, a treći problem je nedostatak obrazovanja za poduzetničke kompetencije. Hrvatska je po tehnološkoj obnovi svojih poduzeća negdje u prosjeku EU, ali po učešću novih proizvoda je na europskome dnu. Na tržištu ne postižete konkuretnost zato što imate dobru tehnološku opremljenost, nego zato što imate konkurentne proizvode, a iza toga je zapravo nedostatak suradnje istraživačkog i poslovnog sektora" - istaknula je dr.sc. Slavica Singer, prof. emer. Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.

U 2018. godini u GEM istraživanju sudjelovalo je 49 zemalja, koje čine 66% svjetskog stanovništva i 85,8% svjetskog bruto domaćeg proizvoda. U raspravi koju je moderirao ekonomski analitičar Velimir Šonje sudjelovali su poduzetnici i predstavnici raznih institucija predvođeni pomoćnicom ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Anom Mandac.