Vukovar proslavio Dan grada - gospodarski razvoj je najvažniji

Vukovar proslavio Dan grada - gospodarski razvoj je najvažniji Vukovar proslavio Dan grada - gospodarski razvoj je najvažniji
foto: Radio Osijek foto: Radio Osijek
foto: Radio Osijek foto: Radio Osijek
foto: Radio Osijek foto: Radio Osijek
foto: Radio Osijek foto: Radio Osijek
foto: Radio Osijek foto: Radio Osijek

foto: Radio Osijek

Vukovar je proslavio Dan grada i spomendan svojih zaštitinika svetih Filipa i Jakova. "U Vukovaru ima problema, ali ih rješavamo. Najvažnije je ustrajati na gospodarskom razvoju, otvaranju tvrtki i zapošljavanju", rekao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Penava.

Kako je danas živjeti u Vukovaru? Jedno pitanje puno odgovora. "Ako imaš posao, život je dobar, ako si bez posla ni jedan grad neće ti pružiti zadovoljstvo i sreću", mogli bi se ukratko opisati odgovori Vukovaraca. Moglo se i čuti da se u Vukovaru nešto događa samo u vrijeme različitih manifestacija i obilježavanju događaja, no život je nešto svakodnevno. Odgovorni za grad tvrde da su svjesni problema, no probleme je teško iskorijeniti. "Puno je toga učinjeno i to je vidljivo svim mojim sugrađanima, ali gospodarstvo i dalje ostaje prioritet kojem se moramo još više posvetiti", rekao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Penava. "Bio bih neiskren kada bih rekao da Vlada nije puno učinila". "Posebno bih istaknuo njihov rad na novom Zakonu o obnovi i razvoju Vukovara. Za 50 posto su povećana sredstva Fonda za obnovu i razvoj". Prema Penavnim riječima i dalje treba ustrajati na otvaranju radnih mjesta i zapošljavanju kako mladi ne bi napuštali grad. Kao gospodarske prioritete naveo je razvoj Luke Vukovar i potporu tvrtki Borovo koja polako ponovno postaje brend u proizvodnji obuće. Na svečanoj sjednici nazočili su gosti iz gospodarskog, kulturnog, vjerskog života, predstavnici gradova prijatelja, te kao izaslanici premijera Andreja Plenkovića državni tajnik Nikola Mažar koji je obećao daljnju potporu gradu u ostvarivanju gospodarskih projekcija. Goste je u ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića pozdravio saborski zastupnik Davor Miličević, a u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović brigadni general Željko Živanović. 

Po prvi puta u sklopu obilježavanja Dana grada otvoren je Festival nematrijalne baštine na kojem se tijekom trodnevnog trajanja predstavlja turistička ponuda iz cijele Hravatske. "Želimo na jednom mjestu pokazati etno i gastro ponudu hrvatskih krajeva", rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček. 

Vukovarci o životu u gradu

Gradonačelnik Penava o životu u gradu

Penava o ulozi Vlade

Zamjenik Pavliček o Festivalu nematerijalne baštine