Vukovar: Prva sjednica Gradskog vijeća

Vukovar: Prva sjednica Gradskog vijeća

foto: V.Lozančić

Na aktualnome satu, među ostalim, vijećnici HDZ-a tražili su osnivanje mjesnih odbora u gradu, a HNS-ov Nenad Bučko postavio je pitanje vezano uz digitalizaciju gradske uprave. Među temama su bili rebalans proračuna i reorganizacija gradske uprave.

Na 1. sjednici Gradskoga vijeća donesena je Odluka o ustrojstvu upravnih tijela Grada Vukovara.

"Ovdje je riječ o manjim izmjenama u samom ustrojstvu gradske uprave, odnosno manjim prilagodbama kako bi ta uprava još bolje funkcionirala u budućem razdoblju" – rekao je nakon aktualnog sata gradonačelnik Ivan Penava. I Domagoj Bilić, predsjednik Kluba vijećnika IP-NL naglasio je kako vjeruje da će nova sistematizacija opravdati povjerenje dobiveno na proteklim izborima. Nezadovoljstvo ovom odlukom izrazio je Nikola Mažar, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a. 
"Ići ćemo u povećanje broja djelatnika, ali i povećanje troškova za rad gradske uprave. Smatramo kako je dosadašnja gradska uprava, koja je za sebe govorila kako je kvalitetna i efikasna, nepotrebno ušla u dodatne troškove. Ta su se sredstva mogla usmjeriti u ono što je ključno, prije svega gospodarske projekte te pomoć gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima" – istaknuo je, među ostalim, Mažar. 
HNS-ov Nenad Bučko također je protiv nove sistematizacije.
"Smatram kako gradonačelnik ima pravo organizirati rad gradske uprave kako želi, ali ne mogu podržati povećanje broja pročelnika koji će se time dogoditi "– komentirao je Bučko.

Među temama prve sjednice Gradskoga vijeća bila je i Odluka o usvajanju Godišnjeg obračuna Proračuna Grada Vukovara za 2020. godinu , kao i Odluka o usvajanju Izmjena i dopuna Proračuna Grada Vukovara za 2021. godinu.

"Treba naglasiti činjenicu da je putem različitih projekata u prošloj godini u Vukovar uloženo 215 milijuna kuna "– rekao je Penava. 

Na sjednici Gradskoga vijeća, održanoj iza zatvorenih vrata, na dnevnom su redu bile odluke o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti Grada Vukovara u 2020. godini, Programa javnih potreba u sportu Grada Vukovara u 2020. godini, Programa građenja komunalne infrastrukture Grada Vukovara u 2020. godini, Programa održavanja komunalne infrastrukture Grada Vukovara u 2020. godini. Doneseni su i Program izmjena Programa javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti Grada Vukovara u 2021. godini te Program izmjena Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Grada Vukovara u 2021. godini, a donesena je i Odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka koje imaju članove u Gradskom vijeću Grada Vukovara i nezavisnih vijećnika.

Na pitanje novinara, kada će ponovno moći biti na sjednicama - odnosno, hoće li se one održati izvan gradske vijećnice da bi zbog broja sudionika bilo udovoljeno epidemiološkim mjerama, iz gradskog protokola odgovaraju kako se lokacija za sada neće mijenjati jer su radni materijali i svi podaci koje zatraže, vijećnicima tijekom sjednica najdostupniji u zgradi gradske uprave.