Vukovar: Turista sve više, a zdravstveni turizam u Slavoniji još na početku

Vukovar: Turista sve više, a zdravstveni turizam u Slavoniji još na početku Vukovar: Turista sve više, a zdravstveni turizam u Slavoniji još na početku

fotografije: HRT/mp

Lječilišta i toplice još nisu dovoljno prepoznati kao potencijali zdravstvenog turizma u Slavoniji, Baranji i Srijemu - istaknuto je na javnoj tribini Europskoga doma u Dvorcu Eltz. Imamo 70 posto individualnih gostiju. A broj stranih turista porastao je na 22 posto, istaknuto je u Vukovaru.

Izvršna direktorica Europskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić istaknula je kako su tribine Europskoga doma uvijek usmjerene na podizanje kvalitete života u lokalnoj zajednici, pa je turistička tema u žarištu interesa. 

Direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak, iznoseći podatke o turističkoj kontinentalnoj 2019.godini, navela je kako wellness i zdravstveni turizam u klasteru Slavonija predstavljaju još uvijek samo potencijale.

"Imamo resurse, toplice i lječilišta, geotermalne izvore, koji na tržištu još uvijek nisu dovoljno prepoznati" - objasnila je Bušić Srpak i istaknula da je noćenja stranih turista prema ovogodišnjoj statistici 22 posto više. Također, važno je znati da je na ovome području 70 posto individualnih posjetitelja. Podaci o broju posjeta temeljenih na učeničkim ekskurzijama, pak, pokazuju pad od nekoliko postotaka u proteklih 10 mjeseci.

Vlasnica privatne ginekološke ordinacije, liječnica Mirjana Semenić Rutko  upozorila je na nužnost povezivanja dionika u turizmu i jačanja infrastrukture. "Zdravstvene usluge treba staviti u paket i izići na tržište", rekla je Semenić Rutko, upozorivši na važnost percepcije da je hrvatski istok perspektivno područje.