Vukovar: Župan s ravnateljima medicinskih ustanova

Vukovar: Župan s ravnateljima medicinskih ustanova Vukovar: Župan s ravnateljima medicinskih ustanova

foto: VSŽ

Ove godine tema Svjetskog dana zdravlja je "Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet". Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić u Palači Srijem u Vukovaru primio je ravnatelje zdravstvenih ustanova i zahvalio im na svemu što čine za spašavanje ljudskih života.

Vinkovačka bolnica će zbog isporuke lijekova zaustaviti operacije i obavljati samo najnužnije

Uz koronakrizu, koja je pacijentima napunila dva bolnička odjela, vinkovačka Opća županijska bolnica u ovom trenutku za lijekove ima dospjelih dugovanja u iznosu od 36 milijuna kuna, istaknuo je ravnatelj dr. Krunoslav Šporčić.

"Cijene lijekova su na razini procjene HZZO-a, ali je problem nerealno niskih cijena bolničkih usluga zbog kojih se generiraju dugovi. Devedeset posto troškova odlazi na plaće djelatnika, a jedino je rješenje balans između prihoda i rashoda" - ocijenio je Šporčić. Istaknuo je kako je u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici ipak vidljiv pad broja oboljelih od koronavirusa - 31 bolesnik je hospitaliziran, a dvije teško oboljele osobe transportirane su jutros u osječki Respiracijski centar.

"Danas je ipak bolje u odnosu na trenutak kada je vinkovačka Bolnica imala potpuni lockdown nakon što su pacijentima bila ispunjena sva tri bolnička kata" - podsjetio je dr.Šporčić.

Nacionalna memorijalna bolnica - Bolnica ratnih veterana u Vukovaru podmirila je stara dugovanja za lijekove

Njezina ravnateljica, dr. Vesna Bosanac u izjavi uoči sastanka istaknula je da je 28 milijuna kuna starih dugovanja za lijekove podmireno početkom mjeseca.

Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske Bolnice čestitala je Svjetski dan zdravlja, te poručila da zdravlje najviše zavisi od nas - koliko ga sami čuvamo uz poštivanje protuepidemijskih mjera.

"Mi radimo kao da korone i nema, makar nam je svaki dan borba protiv pandemije na prvome mjestu. Do sada smo imali 385 pacijenata oboljelih od covid-19, trenutačno je na našim odjelima 18 pacijenata. To je značajno već broj nego prije desetak dana, kada je bilo desetak. Unatoč tome, nakon prolaska kroz trijažne ambulante svi odjeli rade svoj redoviti posao i trudimo se što bolje skrbiti o svim našim pacijentima i smanjiti liste čekanja" - istaknula je o radu Bolnice dr. Bosanac.

U skladu s epidemiološkim pravilima u Velikoj županijskoj vijećnici okupili su se i ravnatelji Domova zdravlja Vukovar i Vinkovci,  Ante Lohinski i Petar Kulić,  Zavoda za Hitnu medicinu Mato Matić i Zavoda za javno zdravstvo dr.Kata Krešić.

Župan Galić im je, čestitajući Svjetski dan zdravlja, zahvalio na onome što čine za spašavanje ljudskih života  u svom humanom poslu.  

Svjetski dan zdravlja obilježava se pod sloganom "Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet", a dr. Kata Krešić istaknula je da nema istinske jednakosti u zdravlju te da je to cilj kome treba težiti.

Nema socijalne, ekonomske ni okolišne jednakosti, a to su faktori koji utječu na zdravlje. No, zdravstveni djelatnici se trude svima osigurati podjednaku razinu zdravstvene zaštite svim pacijentima, rekla je Krešić.  

Ravnatelji su izrazili zahvalnost Vukovarsko-srijemskoj županiji na osiguravanju uvjeta za rad medicinskih djelatnika te istaknuli kako imaju dobre educirane liječnike i opremu.