Vukovarski bajkeri s potpisima za Centar za autizam

Vukovarski bajkeri s potpisima za Centar za autizam Vukovarski bajkeri s potpisima za Centar za autizam

Foto: FB MK Kune Osijek

Članovi Moto kluba Golubica iz Vukovara predali su danas članovima osječke Udruge obitelji djece s autizmom Dar peticiju s pet tisuća potpisa prikupljenih diljem Hrvatske kojima se daje potpora zahtjevu da se u Osijeku osnuje Centar za autizam.

U prikupljanju potpisa vukovarskih bajkera posebno se angažirao predsjednik MK Golubica, Nenad Barinić i sam otac autističnog djeteta. S osobitim zadovoljstvom istaknuo je kako se njegovom pozivu odazvao velik broj prijatelja, poznanika, sasvim nepoznatih ljudi. "Nemoguće je nabrojati sve koji su za nas prikupljali potpise i koji su potpisali liste kada smo ih zamolili. Od prijatelja iz školskih klupa, ratne braće i prijatelja, bajkera, osoba iz javnog života", kaže Barinić i dodaje kako su peticiju potpisali skoro svi hrvatski bajkeri, brojni branitelji, njegove kolege iz policije... "Ove potpise predajemo s iskrenom nadom da je onima kojih se ovo tiče, vidljiva volja naroda da Slavonija ima Centar za autizam", ističe Barinić.
Prema riječima Daliborke Pavošević iz udruge Dar ovime je ukupno prikupljeno 10 tisuća potpisa građana koji podupiru njihov zahtjev da se u Osijeku osnuje regionalni Centar za autizam u kojem će osobe s autizmom, od najranije do zrele dobi, dobiti sustavnu, odgovarajuću skrb. "Centar bi trebao objediniti i dijagnostiku, rano otkrivanje, ranu intervenciju, zatim rješavanje problema djece predškolskog i školskog uzrasta, kao i skrb i radnu terapiju za odrasle s autizmom", ističe Pavošević. Emilija Šmit Polić vjeruje da će, zbog vrlo dobre komunikacije između Županije osječko-baranjske i Grada Osijeka, brzo dobiti prostor za Centar, ali, kako ističe, sve je za sada zapelo u ministarstvima koji uopće nisu odgovorili na njihove dopise.
"U pet slavonsko-baranjskih županija službeno je 200 osoba s autizmom, no za pretpostaviti je da ih je i do 1.800", kaže Šmit Polić.