Vukovarski branitelj Marijan Živković ponovno na sudu

Vukovarski branitelj Marijan Živković ponovno na sudu

Foto: HRT/Pixell

Tereti ga se za razbijanje dvojezične ploče na zgradi Policijske postaje u Vukovaru početkom rujna 2013. godine. Živkovića je sud u Vukovaru u prvostupanjskom postupku 2016. godine oslobodio, ali se na presudu žalilo Državno odvjetništvo.

Slučaj je prebačen na sud u Pulu, gdje je sutkinja odbacila psihijatrijski nalaz sudskog vještaka koji je korišten u prvostupanjskom postupku i slučaj vratila na ponovni postupak u Vukovar. Živković će tako ponovno na sudsko vještačenje. 

Na Općinskom sudu u Vukovaru ponovljeno je ročište protiv Marijana Živkovića kojega se tereti za razbijanje dvojezične ploče na zgradi Policijske postaje u rujnu 2013. godine. Vukovarski Općinski sud u prvostupanjskoj presudi 2016. godine oslobodio je Živkovića, ali je slučaj nakon žalbe Državnog odvjetništva prebačen na sud u Pulu, na kojem je sutkinja odbacila psihijatrijski nalaz sudskog vještaka koji je korišten u prvostupanjskom postupku i slučaj vratila na ponovni postupak u Vukovar. Marijan Živković dragovoljac Domovinskoga rata i otac dvojice poginulih branitelja, Marka i Nikole: "Osjećam se tužno i jadno, jer  nemam svoje djece i  što je došlo do toga da sjedam na optuženičku klupu".Ogorčen je i predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić: " Žalosno je to. Čovjeka su oslobodili, ali izgleda da ga se na kraju mora osuditi. Nije mi jasno da ako sud odredi sudskog vještaka kako može ne priznati njegovo mišljenje. To je izgleda jednostavno tako. Prije će hrvatska država osuditi svakoga tko razbije ćiriličnu ploču, nego one koji su ubijali 91' godine". Potpora Živkoviću stiže sa svih strana. Dražen Barbić i Berislav Gregorić iz Udruge policije branitelja Jastrebarsko: "Neshvatljivo je to u našoj državi. 1991. krenuo sam u policiju, no nisam krenuo zato da se našim ljudima sudi. Vrijeme je da se već jednom glasno kaže: Dosta je! Počnite poštovati ljude koji su se borili za ovu državu. Došli smo ovdje dati podršku Marijanu Živkoviću kojemu se sudi bez razloga zbog ćirilićnih ploča, što nije ni po Ustavu. Na žalost drugi put čekamo suđenje. Nadamo se da će ishod biti pozitivan za nas". Neprihvatljivo je i nevjerojatno ono što se događa Živkoviću koji je samo jedan u nizu hrvatskih branitelja i dragovoljaca kojemu se sudi, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava: "Naše je sudstvo jako ažurno kod postupanja prema hrvatskim braniteljima". 

Sutkinja Općinskog suda u Vukovaru Mira Rajš na početku ponovljenog suđenja zatražila je novo psihijatrijsko vještačenje, nakon kojega će biti zakazano novo ročište.