Vukovarskim studentima i učenicima dodijeljene stipendije Grada

Vukovarskim studentima i učenicima dodijeljene stipendije Grada Vukovarskim studentima i učenicima dodijeljene stipendije Grada
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Grad Vukovar nastavlja stipendirati studente i učenike, za što je u gradskom proračunu osigurano milijun i 600 tisuća kuna. Stipendije za ovu školsku, odnosno akademsku godinu primio je 161 student i učenik.

Većina vukovarskih studenata fakultete pohađa u Osijeku, tako da će stipendije Grada Vukovara uglavnom iskoristiti kako bi pokrili barem dio troškova putovanja. Oni koji studiraju u udaljenijim Hrvatskim gradovima, stipendije će iskoristiti za stvari poput stanovanja, hrane ali i knjiga koje su potrebne kako bi se uspješno i u rokovima završavali fakulteti. 61 stipendija u iznosu od 1.000 kuna mjesečno dodijeljena je studentima deficitarnih zvanja bez obzira na godinu studija, 80 stipendija po 500 kuna mjesečno  dobili su studenti ostalih zvanja, a 20 stipendija od po 400 kuna mjesečno dobili su učenici srednjih škola za deficitarna zanimanja prve i viših godina školovanja.

img_20191227_120722.jpg Grad Vukovar je za ukupno 161 stipendiju studentima i srednjoškolcima iz gradskog proračuna izdvojio 1.600.000 kuna, a od prošle godine većinom se stipendiraju deficitarna zanimanja, rekao je vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček: "Treba napomenuti da je od tih ugovora 61 za deficitarna zanimanja sa stipendijom od 1.000 kuna tijekom 10 mjeseci. Ono što je jako bitno da smo krenuli s novitetom od prošle godine, a to su stipendije za deficitarna zanimanja za srednjoškolce. Tu smo osigurali 20 stipendija po 400 kuna mjesečno kroz 10 mjeseci", istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček i dodao kako se uz stipendiranje poduzimaju i brojne druge gospodarske mjere kako bi se stvorili preduvjeti mladima da ostanu živjeti i raditi u Vukovaru. Napomenuo je i kako se već vide pozitivni pomaci jer broj uposlenih iz dana u dan raste, a trenutačno je u Vukovaru 10.300 zaposlenih, dok u posljednjih 10 godina niti u jednom trenutku nije bilo više od 10.000 uposlenih: "Te mjere pokazuju da naši sugrađani imaju budućnost u Vukovaru jer upravo broj uposlenih iz dana u dan raste, prvenstvo u privatnom sektoru. Sve to pokazuje da ove stipendije nisu uzalud i da će uistinu pomoći. Ti mladi će sutra biti nositelji društva na području grada Vukovara. Do sada smo nastojali da gotovo svi oni koji u redovnom roku predaju papire i dobiju stipendiju Grada Vukovara. Neki od njih nisu ih prihvatili jer su se odlučili za državne stipendije, neki za druge privatne stipendije i slično", rekao je Pavliček i dodao kako su osnovni kriteriji bila deficitarna zanimanja i prosjek ocjena.