Vukovarskim vrtićima 195.000 kn iz humanitarne akcije gradišćanskih Hrvata

Vukovarskim vrtićima 195.000 kn iz humanitarne akcije gradišćanskih Hrvata Vukovarskim vrtićima 195.000 kn iz humanitarne akcije gradišćanskih Hrvata
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Dječjim vrtićima Vukovar I i II u četvrtak je uručena donacija od 195.000 kuna prikupljenih u humanitarnoj akciji gradišćanskih Hrvata PAX ET BONUM .

Akcija se održavala od 2. rujna do 30. studenoga, u njoj su sudjelovali građani pozivom na humanitarni broj telefona, a za istu potrebu održan je i humanitarni koncert u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Organizator akcije "PAX ET BONUM" bila je Međunarodna udruga gradišćanskih Hrvata "Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M." u suradnji s istoimenom udrugom iz Eisenstadta i Željezanskom biskupijom, te uz pokroviteljstvo Grada Zagreba i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

img_20191205_100946.jpg Sudionike akcije, među kojima su bili i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, izaslanstvo gradišćanskih Hrvata predvođeno začetnikom ideje Željezanskim biskupom Egidijem Ivanom Živkovićem te gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, primio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava: "Cijeli ovaj iznos od gotovo 200.000 kn je namijenjen djeci tih Vrtića gdje se u duhu cijele akcije ne gleda na nacionalnost niti na bilo što drugo. Gleda se donijeti osmijeh na lica vukovarske djece i to je jedna priča koju smo u zajedništvu svi skupa uspjeli iznijeti i ovom prigodom mogu samo zahvaliti na svemu učinjenom, na današnjem dolasku, izdvojenom vremenu i nadam se da ćemo nastaviti u budućnosti djelovati zajedno na dobrobit svih svojih građana osobito na dobrobit najmlađih", rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

Po riječima biskupa Živkovića, time akcija za vukovarske dječje vrtiće ne završava ti nastavit će se u veljači iduće godine: "Došao sam danas radosna srca da ispunim obećanje koje sam dao na propovijedi prošle godine na komemoraciji. Želim ispuniti to obećanje ovom akcijom da popratim, ne samo Vukovar i njegove potrebe, ne samo mojom molitvom nego i s konkretnim činom. Ova pomoć je zamišljena, ne samo za jednu djecu, nego za svu djecu Vukovara. Mi ne dijelimo niti po jeziku niti po narodnosti niti po vjeroispovjesti. Ovo neka bude pomoć svima. U svakoj župi naše biskupije bit će organizirano prikupljanje sredstava također za dječje vrtiće u Vukovaru. Vrijeme je da počnemo ulagati u našu djecu. Važno je da ova djeca ne dožive podjele i teške traume prošlog rata", rekao je željezanski biskup, mons. dr Egidije Ivan Živković. 

img_20191205_105034.jpg Pokrovitelj humanitarne akcije bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je također istaknuo kako je ova akcija usmjerena na svu djecu i sve vrtiće u gradu: "Ovo je samo mala gesta i znak pažnje i da živimo milijun godina nećemo moći dovoljno vratiti Vukovaru i njegovim stanovnicima za sve ono što su učinili i koliko su propatili za stvaranje samostalne Republike Hrvatske. Zagreb je ponosan na sudjelovanje u ovoj akciji i sudjelovat će u svakom budućem humanitarnom djelovanju za Vukovar", najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Poželio je i da: "Bog prosvijetli pamet onima kojima još nije prosvijetlio, da živimo zajedno i ne dijelimo se i da budemo ljudi. I da se ponosimo onim geslom, to u Vukovaru vrijedi i za naše prijatelje i susjede Srbe, onom čuvenom Teslinom, da se ponose srpskim rodom i hrvatskom domovinom", poručio je Bandić.

Državni tajnik Zvonko Milas ocijenio je kako su kroz akciju PAX ET BONUM gradišćanski Hrvati još jednom pokazali posvećenost svojoj domovini i Vukovaru ne samo kao simbolu otpora nego i mjestu gdje se 1991. stvarao i život i nova Hrvatska.

Prijemu je nazočan bio i đakovački i osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić. Sudionici akcije posjetili su Dječji vrtić Vukovar I i II gdje je uz kratku priredbu upriličeno i uručenje donacije. Nakon toga obišli su Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata gdje su položili vijenac i zapalili svijeću, a posjetili su i Spomen dom Ovčaru te Gradski muzej Vukovar.