XVII. Ružičkini dani: "Danas znanost - sutra industrija"

XVII. Ružičkini dani: "Danas znanost - sutra industrija"

fotografija HRT

Pod sloganom "Danas znanost - sutra industrija" u Vukovaru su počeli XVII. Ružičkini dani posvećeni hrvatskom kemičaru i nobelovcu, Vukovarcu Lavoslavu Ružički, a koji se održavaju u znaku 40. obljetnice prvog okupljanja, 20 godina povratka u Vukovar te 10 godina održavanja Susreta mladih kemičara.

"Slogan 'Danas znanost - sutra industrija' promovirao je još Lavoslav Ružička koji je taj slogan i radio i živio i svoja znanstvena otkrića realizirao u industriji, najviše u farmaceutskoj i nastojao je time reći da se treba baviti znanosti i tu znanost primijeniti u gospodarstvu. Kod nas toga ima, ali nedovoljno", kazao je predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora XVII. Ružičkinih dana Srećko Tomas dodajući kako su ovogodišnji Dani okupili niz poznatih stručnjaka i znanstvenika posebice spomenuvši ime kanadskog i hrvatskog znanstvenika Igora Štagljara koji je doktorirao na ETH-u u Zürichu, gdje je Ružička proveo glavninu svoje profesionalne karijere i gdje je dobio Nobelovu nagradu 1939. godine.
Po riječima toga znanstvenika, da bi se danas imalo vrhunsku znanost potrebno je u nju uložiti velik novac, jer jedno bez drugoga, kako je kazao, ne ide.
"Moramo povećati ulaganje u znanosti, a to može biti dosta jednostavno jer velik novac je moguće povući iz EU. U znanost se mora ulagati i moramo imati više sredstava za dobru znanost", poručio je Štagljar ocijenivši kako je znanost vrlo bitan kotač u društvu koje društvo gura naprijed. "Meni je već pomalo dosadno govoriti o tome. Već sedam godina govorimo o tome prof. Đikić i ja, ali oni govore svoje, a mi svoje.  Recept je vrlo jednostavan. Dovedite najbolje ljude, dajte im novac i onda će sve štimati kao što je to vani", kazao je Igor Štagljar.
Nakon otvorenja skupa koji se održava do petka i u čijem radu sudjeluju stručnjaci i znanstvenici iz Hrvatske i 11 država, predstavljena je monografija  "40 godina Ružičkinih dana. Vukovar 1978.2018.", a pod istim nazivom u Gradskom muzeju Vukovar bit će otvorena i prigodna izložba.
U proteklih 40 godina održavanja Ružičkinih dana na svim skupovima održano je 120 plenarnih i 150 ostalih predavanja, više od 900 priopćenja na posterima i 6 okruglih stolova, a na njima su sudjelovali nobelovci, akademici, sveučilišni profesori, znanstvenici i inženjeri iz zemlje i inozemstva. Skupove su organizirali znanstveni i stručni odbori, s ukupno 400 članova, a sveukupno je bilo oko 3000 sudionika. 
Ružičkini dani tradicionalni su skup stručnjaka i znanstvenika iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, medicinske biokemije i farmacije, te kemije u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti okoliša.