Z. Vinković: "Rodilište u Đakovu - zdravstveni minimum"

Z. Vinković: "Rodilište u Đakovu - zdravstveni minimum"

"Izvanbolničko rodilište je zdravstveni minimum koji Đakovo mora imati, jer gradu gravitira 70 tisuća osoba s područja Đakovštine, dijela Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije", kaže se u otvorenom pismu koji je Ministarstvu zdravstva uputio đakovački gradonačelnik Zoran Vinković.

"Poštovani, reorganizacije zdravstvenog sustava koju su provodile hrvatske vlade tijekom proteklih godina, a koje su trebale dovesti od navodnih ušteda, pri čemu je vidljivo da do njih nije došlo, dovele su do toga da je đakovačko rodilište zatvoreno u studenom 2009. godine.  Do sada sam o ovom problemu izvještavao sve predsjednike vlada i resorne ministre tražeći da se osiguraju potrebna sredstva za financiranje rada rodilišta, te potpuno opremanje prema svim standardima i kriterijima izvanbolničkih rodilišta, kako bi naš grad ponovno imao Đakovčanke i Đakovčane po rođenju. No, svih ovih godina Vlada RH i resorno ministarstvo nisu učinile ništa kako bi rodilište ponovno bilo otvoreno", kaže u svom pismu đakovački gradonačelnik Zoran Vinković te dodaje:"Podsjećam i na činjenicu da su u rujnu 2010. rodilište u Đakovu obišle nadležne osobe imenovane od strane Ministarstva zdravstva koje su dobile svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz potrebnu adaptaciju i stavljanje u funkciju rodilišta. Odgovor vezan za ovu posjetu nikada nismo dobili niti Grad Đakovo, niti Dom zdravlja u okviru kojeg je rodilište djelovalo do zatvaranja. Grad Đakovo ne odustaje od ponovnog otvaranja rodilišta, a u dogovoru s upravom Doma zdravlja i Županijom izrađuje se projekt prema kojemu bi se prostor za rodilište osigurao na katu postojećeg objekta koji se prenamjenjuje u specijalističke ordinacije. S tim u vezi mišljenja sam da se, u sklopu najave racionalizacije, odnosno spajanja bolnica, može pronaći način ponovnog otvaranja rodilišta.

Vjerujem da i Vi dijelite moje mišljenje kako je postojanje rodilišta u Đakovu izraz skrbi Republike Hrvatske za ostvarivanje minimuma zdravstvene zaštite mojih sugrađanki i sugrađana i civilizacijskih dostignuća 21. stoljeća. Dakle, izvanbolničko rodilište je upravo taj zdravstveni minimum kojeg Grad mora imati, jer Đakovu gravitira 70-ak tisuća osoba s područja Đakovštine, dijela Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije i usluge rodilišta su prijeka potreba svih onih koji su od bolnica u Našicama, Osijeku, Vinkovcima ili Slavonskom Brodu udaljeni i do 80 kilometara. Očekujem da će te nakon ovog dopisa ponovno razmotriti slučaj, da će Vlada i resorno ministarstvo zdravstva pokrenuti postupak ponovnog otvaranja rodilišta u Đakovu, te da će doći do raspisivanja natječaja za njegovo opremanje i uređenje kako bi bila zajamčena sigurnost svim majkama i bebama koje će svijet po prvi puta ugledati upravo u našem Đakovu", zaključuje gradonačelnik u svom pismu.