Za obnovu i razvoj Vukovara 60 milijuna kuna

Za obnovu i razvoj Vukovara 60 milijuna kuna

Dan uoči Sjećanja na žrtvu Vukovara, danas je u tom gradu heroju zasjedala Vlada, a sjednica je počela minutom šutnje u čast svim hrvatskim braniteljima i civilima - žrtvama u Domovinskom ratu, Donesene su odluke kojima se u obnovu i razvoj Vukovara namjerava uložiti oko 60 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako mu je čast biti u Vukovaru dan prije obljetnice obilježavanja velike tragedije grada: "Vukovar je simbol stradanja ali i otpora, a njegove žrtve temelj su hrvatske slobode". 
"Prije 25 godina brojčano nadmoćne snage tzv. jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih snaga tri su mjeseca nastojale slomiti herojsku obranu Vukovara. Materijalne posljedice osjećaju se još i danas, u bitci i opsadi grada svoj život za obranu Hrvatske položilo je nebrojeno puno branitelja, a stradali su i brojni civili. Njihovim obiteljima kao i svima koji su pridonijeli u obrani Hrvatske želim uputiti izraze posebne zahvalnosti i suosjećanja", istaknuo je Plenković.
"Zbog svega toga Grad Vukovar zaslužuje posebno mjesto i poseban odnos svih nas u brizi za njegov razvoj, za očuvanje mira, tolerancije i suživota na ovom području. Cilj Vlade je konretnim odlukama jasno pokazati da odnos koji će ova Vlada imati prema Vukovaru nije samo na razini simbolike već je odraz poštovanja prema svim njegovim građanima te pune predanosti cijele Vlade, a i mene osobno kao predsjednika, za razvoj, poboljšanje gospodarskih i socijalnih uvjeta u Vukovaru. U dugu tog opredjeljenja donose se važne odluke koje će doprinjeti tome cilju. ukupni iznos sredstava koja će danas biti alocirana prelazi 60 milijuna kuna", kazao je premijer.
Penava: "Osjeća se gorčina"
Nakon premijera članovima vlade obratio se gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava koji je ukratko iznio pregled situacije o stanju u gradu Vukovaru. "Osjeća se gorčina i vapaj za pomoći i to je nešto što Vukovar karakterizira od nastanka ove države do danas jer se puno toga nije promijenilo. Imajući u vidu da smo svi na istoj strani, da ste vi 14. saziv vlade i ja sedmi gradonačelnik, te zajedno sa županom činimo vlast na različitim razinama u ovoj državi, molim da obratite pozornost jer ću prikazati aktualnu situaciju u gradu Vukovaru koja je daleko od onoga što bi grad Vukovar trebao biti", rekao je Penava. Upozorio je kako Vukovar nažalost polako, ali sigurno odumire te naglasio da se to stanje mora promijeniti.
Premijer Plenković ustvrdio je da je izvješće vukovarskog gradonačelnika prilično realno i argumentirano te poticaj svima u Vladi da se pokuša pomoći kako bi se zajedničkim djelovanjem promijenili pokazatelji koji su prije svega uzrokovani ratnom agresijom.
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je je da su riječi gradonačelnika Penave stvarna slika kakva jeste u Vukovar te ocijenio kako je možda i gora kada se gleda gospodarski dio odnosno da postoji prijetnja da se raspadne i "ono što dobro radi", poput "Borova" i Luke Vukovar. Stanje u županiji, dodao je, nije ništa bolje, sela propadaju u cijelosti, mladost odlazi. Ove školske godine, primjerice, upisalo se 1165 učenika manje nego prošle godine, a grad Ilok je sa 7500 pao na 3000. "To moramo zaustaviti, jednostavno moramo", poručuje i Galić.
Odluka o Povjerenstvu za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta
Na sjednici, koja je održana u Gradskom muzeju Vukovar, ministri su podnijeli izvješća o dosad učinjenom i budućim projektima u Gradu Vukovaru, a prihvaćen je prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za proglašenje Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta što unazad nekoliko godina traži dio vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga. "Mislim da Vukovar zaslužuje jedno ovakvo povjerenstvo koje će raditi na tome da se donese odgovarajuća odluka da se sjećanje, isto tako i koncept mirne reintegracije, suživota i budućnosti osobito s predstavnicima srpske manjine, u ovom gradu dovede na razinu koja odgovara  drugom  desetljeću 21. stoljeća i europskom duhu uz najveće poštivanje žrtve hrvatskih branitelja", poručio je premijer Andrej Plenković.
Podržan je i prijedlog zaključka kojim Republika Hrvatska Gradu Vukovaru daruje sportsku dvoranu i plivalište na Trgu Dražena Petrovića te nekoliko zemljišta za sport i rekreaciju kao i odluka o sufinanciranju izgradnje 8,7 milijuna kuna vrijednog pristaništa "Marina" na Dunavu. Kako je pojasnio ministar Oleg Butković, riječ je o izgradnji privezišta za rekreativna plovila građana Vukovara sa 140 priveznih mjesta  dužine 265 metara.
Članovi Vlade podržali su i Prijedlog izrade Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture u Gradu Vukovaru za razdoblje od 2017. do 2021. godine.
Za Vodotoranj iz proračuna 18,5 milijuna kuna
Vlada će iz proračuna osigurati do 18,5 milijuna kuna (koji uključuje i porez na dodanu vrijednost) za obnovu vukovarskog Vodotornja, simbola otpora i prkosa, stradavanja i zajedništva u Domovinskome ratu, a za provedbu zaključka zaduženo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.  Procijenjeni troškovi obnove vukovarskog Vodotornja iznose ukupno 31 milijun kuna. Vukovarske su gradske vlasti dosad uspjele prikupiti nešto više od 12 milijuna kuna, a u akciju prikupljanja sredstava uključili su se građani iz svih krajeva Hrvatske, županije, gradovi i općine, udruge, tvrtke, ustanove i institucije te bojni drugi donatori. Ideja da se sačuva vukovarski vodotoranj  na koji je tijekom topničkih napada palo oko 600 projektila, potječe još iz 1997. godine i inicijative prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je pozvao Hrvatsku na solidarnu obnovu Vukovara.  Zadarska županija tada je uplatila tri milijuna kuna za obnovu vodotornja ali do nje nije došlo.