Za zapošljavanje žena osigurano više od 400 tisuća kuna

Za zapošljavanje žena osigurano više od 400 tisuća kuna

Anto Barukčić,HZZ Osijek

„Zaželi – program zapošljavanja žena“ vrijedan je ukupno 400.900.000 kuna , a financira se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Cilj mu je unaprjeđenje položaja žena na tržištu rada i zaštita prava žena, promocija socijalne uključenosti i suzbijanje siromaštva.

Naime, nezaposlenim ženama ( preporuka je da to budu žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice) omogućit će se da plaću zarade pomažući starijim osobama.

V.d. predstojnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda Osijek Anto Barukčić istaknuo je kako očekuje da će se zahvaljujući tome projektu u Osječko-baranjskoj županiji zaposliti i do 600 nezaposlenih, a koliko je projekt važan govori podatak da najveći udio u registriranoj nezaposlenosti i u srpnju imaju osobe starije od pedeset godina (33,5%)   

U cijeloj Hrvatskoj planira se zaposliti 3045 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Projekti će se provoditi u teško dostupnim područjima te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka poput Osječko-baranjske županije.

 

Anto Barukčić, HZZ Osijek