Zadnja oranica bez mina

Zadnja oranica bez mina

Ukoliko se sve bude odvijalo po planu, do kraja 2014. godine oranice u Osječko - baranjskoj i Vukovarsko - srijemskoj županiji bit će očišćene od mina.

U Starim Jankovcima obilježen je završetak razminiranja 80.000 četvornih metara oranica.
Ovo je jedna od zadnjih poljoprivrednih površina na prostoru Starih Jankovaca i nastavak je ostvarenja nacionalnog programa. Na području Osječko – baranjske i Vukovarsko – srijemske županije u drugom i trećem kvartalu rješavat će se oranice, a s Hrvatskim šumama rješavamo dijelove šumskih površina. Ako se sve bude odvijalo po planu, problem s minama bit će riješen u cijelosti, rekao je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.
Obilježavanju završetka razminiranja nazočio je  predsjednik uprave HEP-a Tomislav Šerić koji je naglasio da je HEP prošle godine za razminiranje donirao 2.200.000 kuna, a od 1998. do danas više od 70 milijuna kuna.
Do 2019. godine Hrvatska bi trebala biti očišćena od mina, a hoćemo li uspjeti, ovisi o nama, istaknula je ravnateljica ureda za razminiranje Dijana Pleština te dodala kako je potrebno 360 do 400 milijuna eura da se cijela Hrvatska razminira.
Osim ovih 80.000 četvornih metara ostaje još 112.000 četvornih metara minski sumnjivog područja oranica za čije je razminiranje jučer potpisan ugovor i kroz tri mjeseca oranice u općini će biti očišćene, rekao je načelnik općine Dragan Sudarević.
Dovršetkom poslova Općina Stari Jankovci imat će još 5 četvornih kilometara  minski sumnjivog područja isključivo šumskih površina u vlasništvu Hrvatskih šuma.

Prošloga je tjedna, prilikom obilježavanja 16. obljetnice djelovanja Hrvatskog centra za razminiranje istaknuto da je Hrvatska za godinu dana 680 četvornih kilometara minski sumnjivih površina smanjila na 613, a u Osječko- baranjskoj županiji sa 111 na 89,5 minski sumnjivih četvornih kilometara. Dinamika nije zadovoljavajuća, ali u HCR vjeruju da će u Hrvatskoj biti uklonjene mine do 2019. godine.