"Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina" u Iloku

"Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina" u Iloku "Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina" u Iloku

fotografije Marina Ban i Ana Marić

"Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina", projekt osmišljen u suradnji s Muzičkom omladinom Novoga Sada u sklopu EU projekta "Fil(m)harmonija", niz je od 24 koncerta koji se održavaju u 4 grada. Nakon nastupa u Novom Sadu, Zagrebačka je filharmonija u srijedu nastupila u Iloku.

Zagrebačka filharmonija i Muzička omladina Novoga Sada u sklopu EU projekta prekogranične suradnje "Fil(m)harmonija" podnaslovljen kao "Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina" projekt je u kojem  glazbenici Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem dirigenta Krešimira Batinića na ukupno 24 koncerta u Iloku, Novom Sadu, Subotici i Vukovaru, izvode glazbu iz Chaplinovih filmova "Mališan" i "Cirkus" uz istodobne projekcije tih filmova na filmskom platnu.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch kazao je kako je riječ o jednom od najvećih događaja u povijesti toga vrhunskog orkestra koji je ostvaren u suradnji s Muzičkom omladinom Novoga Sada s kojom je Zagrebačka filharmonija već imala uspješnu suradnju iz koje je, kako je kazao, proizašao i projekt "Fil(m)harmonija".

"Radi se o dva fima Charlieja Chaplina, 'Mališanu' iz 1921. i 'Cirkusu' iz 1928. godine, koji su iako stari, u stvari bezvremenski kao što je i glazba koja je skladana za njih. Riječ je o orginalnoj glazbi koju će našim 50 glazbenika izvesti pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića", kazao je Boch. 

Po riječima direktora Muzičke omladine Novoga Sada Milana Radulovića, projekt "Fil(m)harmonija" brižljivo je pripreman nekoliko godina te se u Novom Sadu, koji je ovogodišnja Omladinska prijestolnica Europe, a za dvije godine i Europska prijestolnica kulture.

Dirigent Krešimir Batinić, koji ravna izvedbama Zagrebačke filharmonije, istaknuo je da njemu osobno projekt predstavlja izazov jer u ovom slučaju film diktira tempo izvedbe, što od dirigenta zahtijeva veliku koncentraciju. "Ako ste vi pobjegli filmu, morate usporiti, ako je film pobjegao vama, morate ubrzati, ali najvažnije je da u konačnici završite zajedno s filmom", poručio je Batinić rekavši kako je u svakom slučaju riječ o predivnom iskustvu.

U sklopu projekta "Fil(m)harmonija) sufinanciranog sredstvima EFRR i IPA II fondova EU, u popratnom programu održavaju se tri edukativne radionice u Iloku, Novom Sadu i Subotici na kojima se polaznicima prenose iskustva pripreme i razvoja projekata s ciljem prenošenja pozitivnih iskustava i osnažavanja lokalne zajednice u razvoju ovakve vrste kulturno-turističkih projekata i manifestacija. (Hina)