Zagrebačka filharmonija u Vukovaru

Zagrebačka filharmonija u Vukovaru Zagrebačka filharmonija u Vukovaru

foto: priopćenje za medije

U perivoju ispred dvorca Eltz u Vukovaru održan svečani koncert Zagrebačke filharmonije povodom obilježavanja 20 godina Vukovarskog festivala komorne glazbe .

Pred više stotina Vukovaraca, u prekrasnoj jesenskoj večeri, u perivoju ispred znamenitog povijesnog zdanja dvorca grofa Eltza u gradu heroju na Dunavu, Zagrebačka filharmonija održala je svečani koncert u povodu dvadesete obljetnice Vukovarskog festivala komorne glazbe. Nastavak je to tradicije koju Grad Vukovar i Zagrebačka filharmonija  njeguju već puna dva desetljeća, još od prvog poslijeratnog nastupa u Vukovaru, održanog  na ruševinama dvorca Eltz, samo jedan dan nakon što je 27. svibnja iste godine Gradski muzej Vukovara, poslije 7 godina progonstva provedenih u muzeju Mimara u Zagrebu, svečano obilježio dan povratka u svoj grad.

Pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Davida Danzmayra  i istaknutog  baritona Ljubomira Puškarića građani Vukovara i njihovi gosti mogli su uživati u izvedbama djela Blagoja Berse: Dramatska  uvertira, op.25a; Ivana pl. Zajca: Romanca Zrinjskog iz opere Nikola Šubić Zrinjski; te  Ludwiga van Beethovena: 3. simfonija u Es-duru, op.55, Eroica.

Od svog prvog nastupa do danas Zagrebačka filharmonija pokazala je odlučnost da, bez obzira na strašne posljedice agresije na Vukovar, zajedno s Vukovarcima i svim drugim ljudima dobre volje ustraje na kulturnoj  obnovi toga grada heroja.

Uz ovaj već tradicionalni koncertni nastup, Zagrebačka filharmonija svih ovih godina vrlo aktivno sudjeluje i u nizu drugih manifestacija i kulturnih događanja u Vukovaru, poput manifestacije Nebo nad Vukovarom ili Vukovarskim adventskim svečanostima, a nastupala je i u povodu obljetnice Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

Ovaj koncert popraćen je i  prigodnom izložbom fotografija koja je svjedočila o putu kojim su Vukovarci sa svojim zagrebačkim prijateljima prolazili u proteklih 20 godina u obnovi svog grada i svoje kulturne baštine.

 

„Večerašnji  koncert u Vukovaru dokaz je da naši glazbenici ne zaboravljaju što je ovaj grad propatio tijekom okupacije i rata i da već dva desetljeća s ponosom dolaze podijeliti ljepotu glazbe s građanima Vukovara,“ – izjavio je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch i dodao: „Zagrebačka filharmonija svojim koncertnim djelovanjem i umjetničkom izvrsnošću potvrđuje da se snagom prijateljstva, zajedništva i vjere u ljepotu univerzalnog glazbenog jezika može stvarati ljepši svijet za sve ljude dobre volje.“

U ime domaćina, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovara Ruža Marić zahvalila se zagrebačkim prijateljima na dva desetljeća dolaska u grad heroj na Dunavu svake jeseni i naglasila: „Ovih dvadeset godina od izuzetne su važnosti za sve nas, jer je upravo Zagrebačka filharmonija svojim prvim koncertom, održanim 1998. godine, započela kulturnu obnovu Vukovara. Na tom koncertu izvedba  Beethovenove simfonije „Eroica“ probudila je snažne emocije u našim Vukovarcima povratnicima, jednako kao i u glazbenicima. Upravo su se iz tih emocija rodile  ideja i naša želja da Zagrebačka filharmonija svake godine gostuje u Vukovaru. Zagrebačka filharmonija, zajedno s Vukovarcima, svih ovih godina pratila je obnovu i razvoj grada i danas, s istim programom kao prije dva desetljeća, svira pred obnovljenim dvorcem Eltz.“

Zadovoljna publika ispratila je glazbenike iz glavnog grada Hrvatske dugotrajnim pljeskom i porukom da se opet svi zajedno vide sljedeće jeseni u gradu na Dunavu.

 

izvor: priopćenje za medije