Zajednica povratnika usvojila deklaraciju kojom traže obeštećenje od Srbije

Zajednica povratnika usvojila deklaraciju kojom traže obeštećenje od Srbije

Foto: Zajednica povratnika hrvatskog Podunavlja

Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, u Vukovaru je održana prva konferencija Zajednice povratnika Hrvatskog Podunavlja koja je okupila 28 izaslanika iz Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske Zajednice povratnika.

Naknada ratne štete – prava i legitimna očekivanja hrvatskih prognanika, mirna reintegracija još nije završila - 'Međunarodna i ustavno - pravna zaštita državnih granica Republike Hrvatske s osvrtom na aktualno stanje s Republikom Srbijom' te žrtve Domovinskog rata vape za pravdom teme s kojima se bavila konferencija koju je otvorio predsjednik Vukovarsko-srijemske Zajednice povratnika, za kojega je taj skup povijesni. "Okupili smo se danas jer nas je na to natjerala muka, kao što smo se i početkom Domovinskog rata okupili u tadašnju Zajednicu prognanika jer nas je snašla muka zvana agresija i progonstvo. Hrvatski prognanici, kao najveći stradalnici Domovinskog rata, ostavši bez ičega, uključili su se u postrojbe hrvatske vojske i borili se protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. O mirnoj reintegraciji se govori sa superlativima, no kada je Hrvatsko Podunavlje u pitanju, a osobito grad Vukovar, stanje nije ni malo idilično. U posljednjih 10 godina ostali smo bez velikog broja uglavnom mladih obrazovanih ljudi. O naknadi ratne štete se godinama govori, no do danas se nismo pomaknuli s mjesta, što je mnoge povratnike, a osobito poljoprivrednike, dovelo u vrlo težak položaj, jer im je okupator sve temeljito opljačkao pa na tržištu sa svojom proizvodnjom nisu mogli biti konkurentni u odnosu na poljoprivrednike iz dijelova Hrvatske gdje nije bilo rata. Da bi uopće mogli krenuti u neku proizvodnju, morali su se kreditno zadužiti a u nekim dijelovima Podunavlja bio je i problem miniranih poljoprivrednih površina. Stoga su povratnici imali legitimna očekivanja da će im se nadoknaditi šteta koju su pretrpjeli u ratu kako bi bar donekle mogli dostići ostale proizvođače hrane, povećati stočni fond i slično", nabrajao je probleme s kojima se suočavaju povratnici  Ivica Klem, predsjednik Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja.
Na konferenciji je usvojena i deklaracija kojom se uz ostalo traži naknadu ratne štete od Srbije, pokretanje pregovora o pitanjima granične crte te intenziviranje napora u traženju nestalih u Domovinskom ratu i kažnjavanje počinitelja ratnih zločina.