Zaklada "Za djecu": panel o toksičnom stresu kod djece

Zaklada "Za djecu": panel o toksičnom stresu kod djece Zaklada "Za djecu": panel o toksičnom stresu kod djece

fotografija Amoreta Bajto

U Osijeku se održava edukativno - stručna panel rasprava „Toksični stres kod djece - kako ga prepoznati i na vrijeme utjecati na posljedice". Prepoznati uzroke, prevenirati, liječiti - temeljne su odrednice ovog projekta koji Zaklada "Hrvatska za djecu " organizira u četiri hrvatska grada.

Upraviteljica Zaklade "Hrvatska za djecu" Renata Gubić istaknula je da je toksični stres tema o kojoj, čini se, svi govore, no koliko god pričali o tome, koliko god panel rasprava i stručnih skupova održali i aktivnosti organizirali - nikad nije dovoljno. "Kontinuirano valja ukazivati na situacije i probleme u rastu i razvoju djece koje uzrokuje toksični stres",kaže upraviteljica Gubić te dodaje da je glavna misija i vizija Zaklade "Za djecu" Vlade Republike Hrvatske upravo dobrobit djece. Panel rasprave, koje će se uz Osijek, održati u Zadru, Rijeci i Zagrebu, okupljaju stručnjake iz područja obrazovanja, zdravstva, školstva i socijale kako bi u interdisciplinarnoj i međusktorskoj raspravi došli do zajedničkih zaključaka i poduzeli odgovarajuće akcije

Specijalistica dječje neurologije Poliklinike za zaštitu djece i mladih Vanja Slijepčević - Saftić dodaje kako je toksični stres važno prepoznati u pravo vrijeme jer su posljedice brojne i često se dijagnosticiraju kao različita oboljenja. "Prepisuju se lijekovi i tretmani koji ne djeluju", kaže doktorica Slijepčević - Saftić ,"jer ne razumijemo da je u pitanju činjenica da određen broj djece živi pod stresom 24 sata, u toksičnim sredinama, i to na njih ostavlja trajne posljedice.