Zaraženi nastavnici na Ekonomskom i djelatnica referade na Pravnom

Zaraženi nastavnici na Ekonomskom i djelatnica referade na Pravnom

Foto: HRT/Radio Osijek

Nakon Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmajera u Osijeku, odluku o dvotjednoj nastavi na daljinu, zbog epidemiološke situacije, donio je i Pravni fakultet. Nastava koja je bila predviđena za danas odgođena je.

Kako stoji na mrežnim stranicama Pravnog fakulteta, "uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, nastava na Stručnom upravnom studiju na Kampusu (Cara Hadrijana 8a)  od 14. do 23. listopada održavat će se online, putem LMS platformi za udaljeno učenje (Merlin_Srce, Loomen Carnet, GoogleMeet ili Zoom)."
Odluku je u izjavi za Radio Osijek obrazložio dekan fakulteta Tunjica Petrašević: "Jučer u kasnim večernjim satima doznali smo da je jedna djelatnica naše referade u Sveučilišnom kampusu pozitivna na virus. Iz toga razloga smo danas nastavu na Stručnom upravnom studiju odgodili, a nastava će se naredna dva tjedna održavati u virtualnom okruženju, putem alata za udaljeno učenje. Hoće li će se po tom istom modelu nastava nastaviti, vidjet ćemo ovisno o epidemiološki situaciji. Za sada službeno nemamo niti jednu drugu osobu u samoizolaciji osim kolegice koja je pozitivna."
Ekonomski je fakultet još jučer krenuo s nastavom na daljinu, a evo i zašto je Uprava fakulteta donijela takvu odluku: "Kao i sva sveučilišta i visoka učilišta ispočetka smo krenuli s hibridnim modelom nastave, gdje smo dio nastave držali online, a dio u dvoranama. Međutim, nažalost, dogodilo se da je dvoje nastavnika prošlog tjedna dobilo pozitivan test na COVID. Deset nastavnika je završilo u izolaciji i kao mjera opreza odlučili smo ipak dva tjedna održavati nastavu online", rekao je za Radio Osijek dekan fakulteta Boris Crnković te dodao: "Ono što bih htio naglasiti jest da zaraza i širenje zaraze među nastavnicima nema veze sa studentima. Dakle, kada radimo sa studentima sve mjere se poštuju, drži se razmak, nose se maske, tako da studenti nisu ni na koji način mogli na fakultetu doći u kontakt sa virusom", kaže Crnković. Studenti, napominje, dok su na fakultetu poštuju propisane mjere, međutim čim izađu s fakulteta, ispred fakulteta, okolo po kafićima situacija je bitno drugačija – mjere se ne poštuju, stoga dekan apelira da budu odgovorni, jer ako bi se virus počeo širiti bilo bi to nezaustavljivo.
Prelazak na nastavu na daljinu za Ekonomski fakultet bio je jednostavan, jer s tim imaju dosta iskustva čak i iz vremena prije izbijanja pandemije. "Prije COVIDA smo svi težili mogućnosti prelaska na online nastavu, kao nekakav ideal kao nekakva budućnost. Međutim s dolaskom koronavirusa bili smo prisiljeni na nastavu na daljinu. Drugi dio semestra prošle akademske godine odradili smo online i mogu reći da su studenti bili jako zadovoljni s načinom na koji je to napravljeno. Proveli smo anketu i taj način nastave ocijenili su iznimno visokom ocjenom. Međutim, svjesni smo svi i nastavnici i studenti da ništa ne može zamijeniti nastavu u dvorani i ljudski kontakt. Interakcija razgovor sa studentima je ono što podiže kvalitetu nastave. Na online nastavi je i to izvedivo, ali jako jako teško, zato težimo i vjerujemo i nadamo se da ćemo se za dva tjedna ponovno vratiti u dvoranu."
U međuvremenu svi osim djelatnika koji su zaraženi i njihovim kontaktima kojima je određena samoizolacija dolaze na fakultet. Sve službe rade, nastavnici nastavu izvode iz kabineta.