"Zasadi drvo - ne budi panj" danas i sutra u Osijeku

"Zasadi drvo - ne budi panj" danas i sutra u Osijeku

fotografija Amoreta Bajto

Među posljednjima u Hrvatskoj, u skladu s klimatskim uvjetima, u Osijeku danas i sutra provodimo akciju "Zasadi drvo - ne budi panj". Lipe, Hrastove i još tridesetak vrsta drveća vrijedno sade predškolci, učenici, studenti, zeleni aktivisti, djelatnici Grada i Unikoma.

Građanska inicijativa "Zasadi drvo, ne budi panj" pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Inicijativu je preko Facebook grupe nedavno pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar te je u kratkom roku privukla mnogobrojne zainteresirane sudionike i ubrzo okupila oko 20.000 članova, čiji broj neprestano raste, a među njima su i gradovi koji su se uključili u akciju.

Na području grada, u sklopu akcije, zasadit će se sedamstotinjak sadnica jer 473 financira grad, a oko 200 Hrvatske šume. Najviše će se saditi hrasta, graba i jasena, ali bit će i drugih vrsta poput magnolije i ukrasnih jabučica. Saditi će moći samo oni koji su prošli obuku sadnje u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek, a svi ostali građani mogu pomoći i pozvani su da sudjeluju u akciji. Prvoga dana sadilo se u Ulici Bele Bartoka, Drinskoj i Ulici kralja Petra Svačića, a 9. studenoga u Svačićevoj, Parku Uske njive, na Zelenom polju i u Osječkoj ulici u Tenji.