"Zasadi drvo, ne budi panj" u Osijeku

"Zasadi drvo, ne budi panj" u Osijeku

fotografija iz poziva organizatora

U akciju kolektivne sadnje u Hrvatskoj "Zasadi drvo, ne budi panj" Osijek će se uključiti 8. i 9. studenoga, a zasadit će se sedamstotinjak stabala.U osječkoj gradskoj upravi termin su pomaknuli zbog "globalnog zatopljenja" kako bi se uskladili s fenologijom drveća.

Građanska inicijativa "Zasadi drvo, ne budi panj" pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Inicijativu je preko Facebook grupe nedavno pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar te je u kratkom roku privukla mnogobrojne zainteresirane sudionike i ubrzo okupila oko 20.000 članova, čiji broj neprestano raste, a među njima su i gradovi koji su se uključili u akciju.

Akciju sadnje u Osijeku najavili su zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, Petar Kopunović Legetin uime građanske inicijative, Zlatan Mihaljević iz osječke Uprave šuma u Hrvatskim šumama, viša stručna suradnica gradskog Odsjeka za komunalno gospodarstvo Jasenka Vizentaner i direktor "Unikoma" Davor Vić.

Na području grada, u sklopu akcije, zasadit će se sedamstotinjak sadnica jer 473 financira grad, a oko 200 Hrvatske šume. Najviše će se saditi hrasta, graba i jasena, ali bit će i drugih vrsta poput magnolije i ukrasnih jabučica. Saditi će moći samo oni koji su prošli obuku sadnje u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek, a svi ostali građani mogu pomoći i pozvani su da sudjeluju u akciji. Prvoga dana (8. studenoga) od 8 do 13 sati sadit će se u Ulici Bele Bartoka, Drinskoj i Ulici kralja Petra Svačića, a 9. studenoga u Svačićevoj, Parku Uske njive, na Zelenom polju i u Osječkoj ulici u Tenji.