Zaštita dojenja - zajednička odgovornost

Zaštita dojenja - zajednička odgovornost Zaštita dojenja - zajednička odgovornost

hrt.hr

Prvi tjedan u kolovozu rezerviran je za obilježavanje Međunarodnog tjedna dojenja. Cilj je ukazati na velike prednosti dojenja za dijete, ali i za majku. Tjedan dojenja obilježava se i u Osječko-baranjskoj županiji

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se tek svako peto dijete u dobi od tri do šest mjeseci hrani isključivo majčinim mlijekom. Zbog važnosti dojenja za zdravlje djece i majki cilj je Svjetske zdravstvene organizacije da do 2025. godine barem svako drugo dijete u prvih šest mjeseci života bude hranjeno isključivo majčinim mlijekom. 

Procesi industrijalizacije i svremenih kretanja trendova doveli su do potiskivanja dojenja. Majke su se zapošljavale i odvajale od djece, rekla je patronažna sestra i savjetnica za trudnice i dojilje u Domu zdravlja Osječko - baranjske županije u Osijeku Zorica Kovač na okupljanju koje se već petu godinu organizira u drvengradu. Na štandovima posjetitelji se mogu informirati o važnosti dojenja. Također, budući roditelji mogu razgovarati sa medicinskim djelatnicima i više saznati o toj temi. 

Nažalost, velika većina majki iako u početku želi dojiti svoje dijete, ubrzo odustaje zbog poteškoća s kojima se susreće. Na nama je da u razgovoru s njima pokušamo to promijeniti, rekla je Dragica Pavlović djelatnica Doma zdravlja.  

Iz programa Radio Osijeka