"Zašuti" u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića

"Zašuti" u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića

Nakon uspješnog premijernog izdanja u Koprivnici na Festivalu „Jaje", večeras je osječka premijera predstave „Zašuti", u režiji Damira Mađarića, nastale u koprodukciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i Kazališta „Oberon" iz Koprivnice.

Predstava za tinejdžere i nešto stariju publiku na scenu donosi priču o troje „neprilagođene“ djece u kojoj igraju Kristina Fančović, Srđan Kovačević i Edi Čelić.  Govori o djeci neshvaćenoj u obitelji, društvu i školi, koja nerazumijevanje okoline za njihova stanja i potrebe iskazuju u ponašanju koje nije prihvatljivo u postojećim zajednicama. Ozbiljna je to tema s kojom se mnogi mladi, pogotovo osmoškolci i srednjoškolci, lako mogu poistovjetiti, a svakog gledatelja nagnat će na razmišljanje o tome koliko ima tolerancije, razumijevanja i ljubavi prema mladim ljudima koji traže svoje mjesto u društvu. Govori u monološkoj formi o djeci koja imaju posebne potrebe, koja su drugačija, a svijet u kojem se kreću, čini se, nije njihov.

Damienu je dijagnosticiran ADHD, dijete je s impulzivnim ponašanjem, hiperaktivan s tendencijom da sklizne u svijet fantazije. On je inteligentno dijete koje svoj potencijal u školi mora graditi na medikamentima, što njegovu okolinu zadovoljava, ali on sam je nesretan. U svojim fantazijama on je nepobjedivi heroj kojem nitko nije ravan. U stvarnosti je žrtva nasilnika.

Kod Rebecce - Bekipostavlja se pitanje smetnji u učenju jer u školi ne uspijeva dati onaj rezultat koji se od nje očekuje niti je posebno motivirana. Ali ona iskazuje jednu praktičnu i normalnu inteligenciju. Ona zna što treba učiniti u kriznim situacijama, zadržava mirnoću i prisebnost. U svojoj obitelji ima manju potporu nego ostalo dvoje. Materijalno joj ništa ne nedostaje, osim pažnje i ljubavi koju dobiva jedino kada donese dobre ocjene.

Francois ima smetnje u ponašanju prema drugima u svom okruženju on je spreman na nasilje i njega se treba čuvati. Pokazuje opsesivno-kompulzivno ponašanje s kojim želi sam izaći na kraj. Njegov je život iskočio iz tračnica odlaskom njegove majke. Otac ima premalo vremena za njega jer radi, ali njihov odnos je prisan. Francois je inteligentan, zanima ga sve, lojalan je prema novim prijateljima. Izbačen je iz šest škola, škarama je razrezao učenika po licu. Ovo troje ne odgovara ni jednoj normi, oni traže priznanje i svoje mjesto u društvu, ali to im biva uskraćeno. Razočarani su odraslima koji ih ne uzimaju ozbiljno. Vode borbu za preživljavanje i zajedno se pokušavaju obraniti od mobbinga roditelja i okoline. Sklapaju pakt prijateljstva i postaju BFF (Best friends forever). Zaklinju se na prijateljstvo i vjernost-do kraja života.

Uz režiju, Damir Mađarić potpisuje i prijevod i dramatizaciju, za scenografiju je zadužena Marta Crnobrnja, kostimografiju Marija Šarić Ban, dok su glazbu skladali koprivnički glazbenici Gordana i Miroslav Evačić.


/tekst i fotografije: Dječje kazalište Branka Mihaljevića/

fj-788.jpg

redatelj Damir Mađarić