Završen Festival glumca

Završen         Festival glumca Završen         Festival glumca

Foto: Miroslav Lačanin

Dodjelom nagrada glumcima i predstavama u Županji je završen 23. Festival glumca, u sklopu kojeg je od 13. svibnja u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije izvedeno 15 predstava. Laureati su Anja Šovagović Despot, Nela Kocsis, Marko Torjanac, Joško Ševo, Pere Eranović i Kazalište Komedija.

Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini dodjeljena je predstavi "Bljesak zlatnog zuba" Mate Matišića u režiji Zorana Mužića i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Nagradu Fabijan Šovagović za najbolju glumicu dobile su Nela Kocsis (za ulogu Laure Lenbach u predstavi "U agoniji" Miroslava Krleže, autorskom projektu Ozrena Grabarića, Darka Stazića i Nele Kocsis, u produkciji Centra mladih Ribnjak - Scena Ribnjak i Putujućeg kazališta - PUK iz Zagreba) i Anja Šovagović Despot (za ulogu Violet Weston u predstavi "Kolovoz u okrugu Osage" Tracyja Lettsa u režiji Slađane Kilibarde i produkciji Gradskog dramskog kazališta "Gavella" iz Zagreba).
20160521_195332.jpg20160521_195033.jpg20160521_195328.jpg20160521_195238.jpg
Marko Torjanac i Joško Ševo proglašeni su najboljim glumcima Nagradu Fabijan Šovagović Torjancu je dodijeljena za ulogu Sigmunda Freuda u predstavi "Freudova posljednja seansa" Marca St. Germaina u režiji Marka Torjanca i produkciji Kazališta Planet Art iz Zagreba, a Ševi za ulogu šjora Paška Balancane u predstavi "Laživac" Marijane Nole u režiji Zorana Mužića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.
Nagrada Ivo Fici za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina pripala je Peri Eranoviću za monodramu "Priče iz Vukovara", autorskom projektu Pere Eranovića, u produkciji Umjetničke akademije u Splitu i HNK Split - Scene mladih.
O nagradama je odlučivao ocjenjivački sud - Sanja Marin, predsjednica i članovi Lidija Helajz i Draško Zidar.
Ocjenjivački sud,  u sastavu Dubravko Mataković,  Zdravko Dvojković i Branka Hlevnjak, dodijelio je Nagradu za najbolji kazališni plakat (koja se dodjeljuje trijenalno) Vanji Cuculiću za plakate predstava Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ iz Zagreba. Dodijeljene su i dvije pohvale - Studiju Omazić za plakat predstave „Hinkemann“ Zagrebačkog kazališta mladih te Marinu Mimici za plakat predstave „Dobitnik“ Kazališta KNAP iz Zagreba.
U sklopu Festivala u Županji, Vinkovcima, Vukovaru, Otoku i Iloku gostovalo je 15 predstava u glavnom programu od kojih su čak četiri imale dvije izvedbe. Predstave je izabrao Enes Kišević, a ovogodišnji domaćin festivala bio je Ivo Gregurević.
Pet predstava izvedeno je u sklopu popratnoga programa. Popratne predstave uključivale su i program Teatar mladih, koji su činili nastupi članova Ogranka mladih HDDU-a, studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te Umjetničke akademije u Osijeku. Uz predstave, popratni program uključivao je tradicionalne manifestacije, zbog kojih je ovaj Festival specifičan - Glumci pjesnici, Dan domaćina, misa posvećena glumcima i Glumačko sijelo. Održano je i 11 Malih noćnih razgovora s glumcima, Kazališni kviz te dvije izložbe.