Završen projekt "Društvo jednakih mogućnosti"

Završen projekt "Društvo jednakih mogućnosti"

Projektom je obuhvaćeno ukupno 578 djece osnovnoškolske dobi koji su materijalno ugroženi, a osigurana im je užina tijekom boravka u školi. U prošloj školskoj godini za te je učenike osigurano 89 317 dnevnih obroka u ukupnoj vrijednosti 473 026 kuna.

Gradsko društvo Crvenog križa Osijeka u suradnji s 19 osnovnih škola na području svoga djelovanja tijekom školske godine 2015./2016. završilo je projekt osiguravanja školske prehrane za djecu materijalno ugroženih obitelji pod nazivom „Društvo jednakih mogućnosti“ kako bi se smanjilo siromaštvo i socijalna isključenost djece osnovnoškolske dobi. Projektom je obuhvaćeno ukupno 578 djece osnovnoškolske dobi (od 1. do 8. razreda osnovne škole) koji se nalaze u stanju socijalne potrebe za osiguravanjem besplatne užine za vrijeme boravka u školi, a kojima užina u školi nije sufinancirana iz drugih izvora. Tijekom protekle školske godine za navedene učenike osigurano je ukupno 89 317 dnevnih obroka u ukupnoj vrijednosti 473 026 kuna, a projekt je financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih u okviru Poziva za prijavu projekata usmjerenih borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti u okviru raspoloživih sredstava Državnog proračuna za 2015. godinu s pozicija Ministarstva socijalne politike i mladih, Prioritetnog područja P1 - projekti usmjereni osiguranju prehrane tijekom boravka u osnovnoj školi djeci iz socijalno ugroženih obitelji.

Važnost ovakvog projekta jest u osiguranju redovite i zdrave školske prehrane za djecu iz socijalno ugroženih obitelji kako bi se doprinijelo poboljšanju kvalitete života djece iz socijalno ugroženih obitelji s učinkom na opće smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti djece i njihovih obitelji. Na taj način učenicima osnovnih škola koji se nalaze u ranjivim skupinama pružio se osjećaj sigurnosti te je došlo do smanjenja osjećaja njihove isključenosti zbog lošeg materijalnog statusa njihovih obitelji i nesudjelovanja u školskoj prehrani te je stvoreno pozitivno okruženje za njihovo socijalno uključivanje u vršnjačke skupine. Time je smanjena društvena diskriminacija i izoliranost učenika slabijeg materijalnog statusa te se dugoročno utjecalo na izbjegavanje nepoželjnih posljedice kao što su društveni i psihološki poremećaj u rastu i razvoju, umor, iscrpljenost i demotiviranost za obrazovanje.

 

/iz priopćenja  voditelja projekta Gorana Latkovića/