Završena prva faza projekta "Osijek free WIFI"

Završena prva faza projekta "Osijek free WIFI" Završena prva faza projekta "Osijek free WIFI"

Danas je predstavljena nadogradnja i proširenje postojećeg sustava Bežični Osijek. Prva faza projekta "Osijek free WIFI" pokrila je cijelu Tvrđu i donjogradski Trg bana Josipa Jelačića, a u drugoj će do kraja godine free WIFI biti na Trgu slobode, Trgu Ante Starčevića i cijeloj promenadi.

Grad Osijek završio je prvu fazu projekta "Osijek free WIFI" u što je uloženo oko 100.000 kuna, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega i najavio drugu fazu projekta za što je planirano oko 150.000 kuna, a pokrit će Trg slobode, Trg Ante Starčevića i cijelu Promenadu. Završetak druge faze očekuje se do kraja godine i time će Osijek postati najbolje pokriveni grad s najbržim internetom u Hrvatskoj, istaknuo je Požega.
Za izvođača radova odabrana je tvrtka Crisis Innovation Lab koja je imala najbolju ponudi i to zahvaljujući vlastitom proizvodu koji su razvili i izradili u Osijeku. Savjetovali su se i s konzervatorima pa su kutije s uređajima prilagođene postavljanju i u zaštićene gradske jezgre, istaknuo je direktor tvrtke Valent Turković. Uređaj se može postaviti na stupove javne rasvjete i uz dodatno napajanje pokriti područja koja do sada nisu mogla biti pokrivena.
Grad Osijek počeo je ulagati u bežični internet još 2012. godine u sklopu projekta "Bežični Osijek" i danas je u gradu više od 18 bežičnih točaka, istaknuo je voditelj Odsjeka za informatiku Domagoj Klobučar. Danas je predstavljena nadogradnja i proširenje, a osigurana je infrastruktura koja omogućuje brzinu od 200 Mbit/s.
Predstavljanje projekta organizirano je kod Rondela hrvatskih velikana jer je bežični sustav nadograđen u Tvrđi u kojoj je do sada bio pokriven samo Trg Svetog Trojstva, a sada je postavljeno 6 točaka za besplatni WIFI. U ovoj su fazi dva uređaja postavljena i na donjogradskom Trgu bana Josipa Jelačića. Postavljena infrastruktura neće služiti samo za besplatni internet građanima, već će Grad Osijek infrastrukturu iskoristiti i za pametne klupe, info panele i pametne senzore, pojasnio je Klobučar.