Završena radionica za male robotičare

Završena radionica za male robotičare

foto N.Dorić

Završena je jedanaesta radionica 13. Ljeta u Domu tehnike. Kroz pet dana radionice 16 sudionika radionice robotike upoznalo se s osnovnim principima robotike, a danas su primili i diplome.

roboticari2.jpgPočeli su sa sastavljanjem raznih pomičnih i nepomičnih modela pomoću elemenata Fishcertechnik konstruktorskih setova kako bi se upoznali osim sa samim elementima i sa osnovnim načinima prijenosa gibanja. Nakon toga uslijedilo je upoznavanje osnovnih strujnih krugova tj. kako se u strujni krug mogu spajati izvor, trošila i prekidači. Kada su stekli sva elementarna znanja koja su im potrebna za rad sa Fishcertechnik Robo Interface sučeljem svatko od sudionika dobio je priliku da sastavi i isprogramira semafor čime su stekli osnovne vještine programiranja u programu RoboPro. Naposljetku da bi zaokružili sve naučeno u jednu cjelinu učenici su koristeći se sučeljem, elektromotorima, raznim senzorima i lampicama izradili i isprogramirali robotska kolica koja samostalno prolaze kroz labirint.

roboticari.jpg

Tijekom same radionice, korištenjem opreme, koju nam je privremeno ustupila na korištenje Hrvatska zajednica tehničke kulture, učenici su stekli i osnovne vještine u elektronici izrađujući elektroničku značku tj. bedž. U ime Društva pedagoga tehničke kulture Osijek, radionicu je održao Danijel Rakić uz asistenciju Ivana Klešića. Organizator radionice je ZTK Grada Osijeka , a suorganizator ZTK Osječko-baranjske županije.

 /tekst i foto N.Dorić,CTK/