Završeni Đakovački rezovi

Završeni      Đakovački rezovi Završeni      Đakovački rezovi

Dodjelom nagrada završeni su 7. Đakovački rezovi. Zlatno srce Slavonije dobio je dokumentarni film „Umudugudu! Ruanda 20 years on“ o selu u kojemu žive preživjeli i ubojice koji su prije 20 godina izvršili genocid nad do milijun pripadnika naroda Tutsi u Ruandi.

Srebrno srce Slavonije, osvojio je indijski dokumentarac “Tashi and the monk”, flm o prilagodbi djevojčice u zajednici za napuštenu djecu u podnožju Himalaja, koju vodi bivši budistički svećenik kojeg je poučavao i Dalaj Lama.
Brončano srce Slavonije osvoji je španjolski film “56” koji donosi priču o troje djece u malom izoliranom selu u unutrašnjosti Madagaskara koji pokušavaju skupiti 56 kila riže, što je u tom mjestu cijena osnovnoškolskog obrazovanja.
Posebno priznanje Srce Slavonije žiri u sastavu filmski kritičar i kolumnist tportala Boško Picula, novinarka Večernjeg lista Tea Romić i filmaš Damir Tomić, dodijelio je filmskoj družini Osnovne škole Stjepana Kefelje iz Kutine. U svom filmu tematizirali su izradu romskih drvenih korita koje izrađuju Romi Bajaši. Posebne pohvale dobili su filmovi ”A day at Wemba” i film “Plemenita krv – Povratak konja lipicanaca”.
Od 22. do 24. lipnja održane su brojne projekcije, predstave, radionice i koncerti, a okosnica programa je bio Međunarodni Etno film festival Srce Slavonije u sklopu kojeg je prikazano 20 filmova izabranih između 154 filma iz 51 zemlje svijeta.
Publika je imala priliku uživati i u odličnoj filmskoj glazbi koju su za ovu Rezovsku prigodu izveli članovi Puhačkog orkestra DVD-a Đakovo, u projekciji Đakovačkih kronika iz vremena 1971. do 1973. godina, u premijeri filmova nastalih na radionicama u suradnji s Osnovnom školom Vladimir Nazor te u filmskim radionicama za najmlađe u suradnji s Dječjim vrtićem Đakovo, Dječjim vrtićem Sunčev sjaj Nazaret i Dječjim vrtićem Zvrk, kao i odličnoj kazališnoj predstavi “Vesela avlija”, Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka.
Đakovački su rezovi održani pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Grada Đakova, Auto Zubaka i Obrta Strnad te pod medijskim pokroviteljstvom portala Drum.hr, a Udruzi Đakovački rezovi organizacijsku podršku su dali Zajednica tehničke kulture grada Đakova te Foto kino klub Đakovo.