Završnica Svjetskog kupa u streljaštvu za osobe s invaliditetom

Završnica Svjetskog kupa u streljaštvu za osobe s invaliditetom

Nakon što je najstarije sportsko društvo u Hrvatskoj "Građansko streljačko društvo Osijek 1784." organiziralo dva Europska prvenstva i Ligu mladih Europe, pri kraju je i uspješno organiziraniu Svjetski kup u streljaštvu za osobe s invaliditetom.

U ponedjeljak 13. srpnja pretposljednji je dan natjecanja, kada su na rasporedu natjecanja u disciplinama P1i P2 (zračni pištolj u Gradskom vrtu), te R9 i R6 (malokalibarske puške na Pampasu). Do sada je postignut i jedan svjetski rekord na natjecanju, a mnogu su strijelci osigurali svojim rezultatima i nastup na Paraolimpijskim igrama u Riju sljedeće godine. Što se tiče hrvatskih strijelaca, još uvijek nitko nije uspio osigurati nastup na Paraolimpijadi, a najbolji rezultat je 13. mjesto. U utorak je posljednji dan natjecanja (malokalibarska puška ležeći stav i malokalibarski pištolj 50m na Pampasu, te zračna puška u Gradskom vrtu).

Inače, tijekom natjecanja u 14 disciplina nastupa ukupno 240 strijelaca iz 49 zemalja svijeta, a mnogi će još pokušati izboriti i nastup na Paraolimpijskim igrama slijedeće godine - istaknuo je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić: „Ovo je najveće sportsko natjecanje u streljaštvu u svijetu ove godine i prvi puta da se ovako nešto organizira u Hrvatskoj. Natjecanje je značajno jer će se na njemu ostvariti izravne kvote za odlazak na paraolimpijske igre u Riju. Ondje će se kvalificirati najboljih 150 strijelaca na svijetu, a samo njih 36 će ostvariti izravnu kvotu. Svi će oni biti idućih dana u Osijeku i samo to dovoljno govori o veličini Svjetskog kupa“ – rekao je Kovačić na početku Kupa.

                             streljac1.jpgstreljaci-3.jpg

Natjecanje se još danas i sutra održava na streljani "Pampasu" i dvorani Gradski vrt, a kako je napomenuo direktor organizacije Svjetskog kupa Zoran Ćelić, organizacija je iznimno zahtjevna, jer od 240 natjecatelja njih 150 je u invalidskim kolicima: „Uz 240 natjecatelja tu će biti gotovo isto toliko asistenata koji će im pomagati, što kroz njihov uobičajeni život, što na samom natjecanju. Program je izuzetno naporan, a morali smo, osim o prilagodbi uvjeta na natjecanjima, razmišljati i o njihovu smještaju“ – rekao je Ćelić.

Svjetski kup Pampas