Zelena čistka u Osijeku

Zelena    čistka   u   Osijeku

Zelena je čistka ove godine napokon stigla i u Osijek. Nakon odgode od nekoliko tjedana zbog loših vremenskih uvjeta svi zainteresirani okupljaju se u subotu, 4. svibnja u 10 sati u Podravlju, kod igrališta nasuprot Čarobnog tima. Cilj je očistiti divlje odlagalište na lijevoj obali Drave.

zelena-cistka.jpgZelenu čistku organizira Udruga Žmergo, uz potporu Grada Osijeka. Za sve je sudionike osigurana voda, rukavice i vreće za skupljanje smeća, a kao dodatni poticaj NK Osijek će osigurati besplatne ulaznice za sljedeću prvenstvenu utakmicu na domaćem terenu.
Za volontere udaljene od lokacije GPP organizira prijevoz autobusom, a polazak je s Gajevog trga u 9,45, a na autobusu će s prednje strane biti oznaka "Zelena čistka".
"Doživite osjećaj zajedništva i pozitivnu energiju učinjenim koja će nam, promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi te zbrinjavanju otpada, omogućiti bolje sutra", stoji u objavi Zelene čistke u Osijeku na Facebook stranici.
"Nakon ove akcije, planiramo se kao i u 2018., pridružit volonterima 100 zemalja svijeta s kojima ćemo zajedno, u sklopu Svjetskog dana čišćenja (World Cleanup Day), 21. rujna 2019., čisteći otpad iz vlastitog okoliša “očistiti svijet u jedan dan”. Zašto? Zelena čistka je zajednička akcija čišćenja divljih odlagališta otpada koja se u Lijepoj našoj održava već osmu godinu zaredom, a već od prve godine postala je najveća okolišna volonterska akcija u Hrvatskoj. Čišćenjem vlastitog kutka okoliša, zajedničkim snagama, budi se svijest o utjecaju čovjeka na okoliš te važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje, koji je naše zajedničko dobro. Svi lokalni napori povezani su uz čišće i zelenije sutra. Količine do sada prikupljenog otpada govore nam da su akcije bile i više nego uspješne, ali i da još uvijek postoji dobar razlog za organizacijom akcije čišćenja, odnosno da još uvijek postoje područja koja još moraju prodisati i postati zelenija", kažu organizatori.