Zelena lista predlaže mjere demografske obnove

Zelena lista predlaže mjere demografske obnove Zelena lista predlaže mjere demografske obnove
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Zelena lista kao politička stranka uputila je Vladi Republike Hrvatske još prije dva mjeseca tri konkretne mjere demografske obnove pod zajedničkim nazivom "Malen korak za Vladu, velik za roditelje", no odgovora nema....

Iz Zelene liste smatraju kako bi mjerama koje su predložili Vladi olakšali život roditeljima i pokazali da im je demografska obnova stvarno prioritet. Budući do današnjega dana nisu dobili nikakvu reakciju niti odgovor Vlade, predsjednik Zelene liste Nenad Matić danas je u Osijeku odlučio javno iznijeti te tri mjere demografske obnove, najznačajnije za Slavoniju i Baranju - koje smatra generatorima budućnosti Hrvatske:

dsc_5275.jpg 1. Osloboditi plaćanja svih davanja za izdavanje dokumenata i potvrda za maloljetne osobe;

"Radi se o administrativnoj mjeri koja opterećuje roditelje u što sam se i sam uvjerio kao otac troje djece. Smatramo da je neprihvatljivo da država prilikom upisa djeteta u državljanstvo Republike Hrvatske naplaćuje upravne pristojbe što već pri prvom susretu roditelja s državom košta 60 kuna (3x20 kuna). Osim toga, smatramo da bi sve dokumente koje izdaje država za maloljetnike trebali biti besplatni na način da se u Zakonu o javnim pristojbama u Članak 8. uvede stavak 18. koji bi glasio: Od plaćanja su oslobođene sve maloljetne osobe za njihove osobne dokumente. To bi se naravno odnosilo i na izdavanje putovnica."

2. Izjednačavanje u plaćanju bolovanja za dijete s vlastitim bolovanjem zaposlene osobe;

"U sadašnjem zakonodavstvu ako uzimate bolovanje za sebe imate pravo na naknadu koja se veže u odnosu na Vašu plaću dok kada idete na bolovanje zbog djeteta naknada se veže uz osnovicu od 4.257,28 kuna, što je ujedno i maksimalna naknada. Tako roditelji s većom plaćom od osnovice ostaju zakinuti i mnogo slučajeva ne uzimaju bolovanje i nisu uz bolesno dijete."

3. Besplatni udžbenici za osnovno školstvo

"Ustav Republike Hrvatske članak 65. kaže: 'Osnovno je školstvo obvezno i besplatno'. Sukladno Članku 65. Ustava RH Zelena lista traži da u 2018. godini udžbenici za osnovnom školstvu budu besplatni za svu djecu odnosno roditelje jer je to važna demografska i socijalna mjera."

Stoji u priopćenju predsjednika Zelene liste mr.sc. Nenada Matića.

 

Zelena lista - Nenad Matić