Zelene povelje Županije - mladima i djeci

Zelene povelje Županije - mladima i djeci Zelene povelje Županije - mladima i djeci
Foto: HRT/Ksenija Zelenić Foto: HRT/Ksenija Zelenić
Foto: HRT/Ksenija Zelenić Foto: HRT/Ksenija Zelenić
Foto: HRT/Ksenija Zelenić Foto: HRT/Ksenija Zelenić
Foto: HRT/Ksenija Zelenić Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Članovi Udruge osječki permakulturni aktivisti OSPERA, Eko klub Magnolija osječke Osnovne šklole Frana Krste Frankopana, Dječji vrtić Zvončić iz Našica i Odred izviđača "Iovalios" iz Valpova dobitnici su zelene povelje Osječko-baranjske županije.

„Zelena povelja Osječko-baranjske županije” javno je priznanje koje se dodjeljuje za doprinos okolišu te osiguravanje i poboljšanje kakvoće življenja. Uvijek je poticaj za daljnji rad, rekao nam je predsjednik Udruge osječki permakultruni aktivisti OSPERA Juraj Bučević. Ova Udruga već sedmu godinu spaja lokalne ekološke proizvođače izravno s kupcima. Proizvode plasiraju na osječkoj tržnici četvrtkom poslijepodne. Za sada okupljaju 30-tak eko proizvođača, a planiraju se proširiti u Valpovo i Našice te očekuju da će ih biti i 60 u Udruzi.
"Dječji vrtić Zvončič, živi u parku, ili bolje rečeno u šumi usred grada Našica i niz godina razvija ekološke navike kod djece", istaknula je ravnateljica Snježana Kanđera i dodaje kako djeca od malih nogu uče o životinjskom svijetu koji ih okružuje jednako kao i o razvrstavanju otpada.
Za iznimnu djelatnost u stručnom i pedagoškom radu na odgoju i obrazovanju djece i mladeži u oblikovanju i razvijanju svijesti o potrebi zaštite okoliša Zelena povelja Županije dodijeljena je i Odredu izviđača „Iovallios” iz Valpova.
"Posebnost ovogodišnjih Zelenih povelja su djeca i mladost", kaže župan Ivan Anušić," što je dobro jer mlade ljude od malih nogu učimo o važnosti suživota s prirodom, čuvanju i očuvanju prirode a time i ljudskoga zdravlja." Poručio im je da nastave sa svojim radom u tom segmentu života jer Hrvatska po prirodnim ljepotama prednjači pred mnogima u Europi i svijetu. "Trebamo sačuvati to što imamo, a vi ste jamstvo da će to tako i biti. Radite ovako i dalje i prenosite svoje znanje na vaše vršnjake kako bismo svi zajedno živjeli u čistijem okruženju. Županija će i dalje pratiti vaš rad i pomagati vama i vašim mentorima koliko god je to moguće", rekao je Anušić.