Zeleni četvrtak - raznolikost za održivost

Zeleni četvrtak - raznolikost za održivost Zeleni četvrtak - raznolikost za održivost

Na glavnoj osječkoj tržnici i danas je održan tradicionalni program na Zelenom četvrtku. Posjetitelji su mogli kušati medenjake OPG-a Lagator iz Viškovaca te doznati kako se može živjeti u skladu s prirodom i pritom nešto dodatno zaraditi.

"Eko sustavi počivaju na dinamičnim odnosima raznolikosti, na neprekidnim gibanjima prema točkama ravnoteže, na malim i velikim poveznicama i suradnji unutar sustava. Takav koncept održivosti ne odnosi se samo na okoliš odnosno na prirodu, već i za sve sustave. Afirmiranje i poticanje mikro i malog poduzetništva temelji se na tom novom pristupu održivog razvoja. Mnoštvo malih, raznolikih, fleksibilnih, inovativnih poduzetnika postaju sve izraženiji čimbenici globalnog gospodarskog razvoja i održivosti. U nas su još uvijek male priče pretihe i skrivene, a upravo one mogu biti poticaj i dobra primjer sve većem broju onih koji dvoje – ostati ili otići. Zeleni četvrtak donosi priču jednog ekološkog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Viškovaca, sela kojega je u proteklih nekoliko mjeseci napustilo nekoliko obitelji", istaknula je organizatorica Ljiljana Olujić.

OPG Lagator primjer je žilave i živahne održivosti. Na nešto više od 1 hektara poljoprivrednog zemljišta i okućnice uzgajaju aroniju, lješnjake i drugo voće, a posjeduju i pedesetak košnica, što im je dovoljno za finalizaciju različitih proizvoda- sokova, pekmeza, čajeva, meda s različitim dodacima.

U programu Radio Osijeka jutros je sudjelovao Zdravko Lagator. Poslušajte javljanje leteće ekipe s glavne osječke tržnice. 

 

Zdravko Lagator Zeleni četvrtak