Željko Jovanović (SDP): HDZ je bio i ostao stranka opasnih namjera

Željko Jovanović (SDP): HDZ je bio i ostao stranka opasnih namjera Željko Jovanović (SDP): HDZ je bio i ostao stranka opasnih namjera
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Zastupnik SDP-a Željko Jovanović u utorak je u Osijeku rekao da je HDZ "bio i ostao stranka opasnih namjera" te da je jedina prava demografska mjera odlazak HDZ-a s vlasti, jer će u Hrvatskoj tada biti manje korupcije i sukoba interesa, pa će i mladi ostati u Hrvatskoj.

Na konferenciji za novinare osječke gradske organizacije SDP-a, Jovanović je ocijenio kako je, prema podacima organizacije Transparency International, Hrvatska ovoga trenutka korumpirana država, a da u tom krugu nije bila samo 2015., u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, kad po indeksu percepcije korupcije nije bila korumpirana država. Kao primjere koji pokazuju da se može raditi bez korupcije naveo je Osijek i Rijeku, koji imaju bezuvjetno mišljenje Državne revizije za upravljanje novcem građana. Ocijenio je ključnim da se financijskim sredstvima poreznih obveznika građana Osijeka i Rijeke upravlja odgovorno i transparentno te dodao kako se tamo gdje je SDP na vlasti, Gradska uprava ponaša transparentno i odgovorno sa sredstvima građana: "Ako, s druge strane, pogledamo 'tekuću vrpcu' skandala gdje god HDZ bio na vlasti, onda je jasno i s pravom možemo reći da je HDZ bio i ostao stranka opasnih namjera koja sukobom interesa i korupcijom drži okovanu Hrvatsku na štetu hrvatskih građana", rekao je Jovanović.

dsc_5703.jpg Smatra kako je ponašanje HDZ-a, kroz netransparentnost rada njihove Vlade, posebno u slučaju Agrokora, opstrukciju rada Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa neizborom Dalije Orešković, upornim inzistiranjem HDZ-a da kontrolira rad drugih tijela javne vlasti koji moraju biti neovisni kao što je pravobraniteljica za djecu, povjerenica za informiranje, kao i katastrofalan učinak pravosuđa u sankcioniranju korupcije, dovelo do daljnjeg gubitka povjerenja u tijela javne vlasti, ograničavanja slobode medije i negativnog učinka na gospodarski razvoj društva: "Biti u krugu korumpiranih država znači uvijek pad BDP-a, to", dodao je, "automatski znači manje novca za obrazovanje, zdravstvo, manje radnih mjesta i odlazak mladih iz Hrvatske". Poručio je kako SDP apsolutno neprihvatljivim smatra prijedlog Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojeg je u proceduru pustio ministar uprave Lovro Kuščević, a koji po Jovanovićevu viđenju postaje "zakon o prikrivanju HDZ-ovog sukoba interesa".

 

Jovanović: Plenković pokazuje strast samo za fotelju
"Plenković pokazuje strast jedino kad razmišlja o svojoj fotelji. Njegov odnos prema filo-fašistima, neokonzervativnim revolucionarima, sukobu interesa i korupciji vrlo je anemičan. Tu ni transfuzija ne može pomoći. Pomoći mogu samo novi izbori, na kojima će građani odrediti tko može voditi Hrvatsku u smjeru bez sukoba interesa i korupcije, a mi smatramo da SDP nudi bolja rješenja od HDZ-a", zaključio je Jovanović.

Predsjednik osječkog SDP-a Boris Piližota rekao je kako je naše društvo "neka vrsta tekuće vrpce za proizvodnju korupcijskih skandala" i da se još uvijek nije pronašlo načina kako konkretno i učinkovito iskorjeniti posljedice korupcije. Dodao je da će osječki SDP "u budućem radu dati sve od sebe da Osijek bude grad nulte tolerancije na korupciju".

SDP Osijek o korupciji