"Zezopove basne" Silvije Šesto - najbolja knjiga u prošloj godini

"Zezopove basne" Silvije Šesto - najbolja knjiga u prošloj godini

Silvija Šesto (Foto: S. Filipović)

U Osijeku je dodijeljena 13. hrvatska književna nagrada "Anto Gardaš" za najbolju knjigu pripovijedaka ili romana za djecu i mladež. Dobitnica je književnica iz Zagreba Silvija Šesto za slikovnicu "Zezopove basne".

"Nagradni je to natječaj na kojeg se svake godine javlja od 30 do 50 naslova, a ove ih je godine bilo trideset šest. Sve ono što vrijedi u dječjoj književnosti i književnosti za mlade je poslano na natječaj, a povjerenstvo u sastavu: dr. Dijana Zalar, Stjepan Tomaš i Branka Primorac izabralo je zagrebačku književnicu Silviju Šesto i njezine "Zezopove basne" kao najbolju knjigu u prošloj godini," rekao je predsjednik osječkog ogranka Društva hrvatskih književnika, Mirko Ćurić.
Zahvaljujući na nagradi, Silvija Šesto je istaknula da je iznenađena i sretna što je prepoznata njezina namjera da ponovno u optjecaj pusti narodnu mudrost koja je, po njezinu mišljenju, zanemarena. "Njoj se svi, prije ili kasnije, vraćamo i vidimo da je to nešto čemu se vrijedi prikloniti. Ezop je sakupljao narodne mudrosti, on je basnopisac, a ja sam kao malena obožavala basne jer one zapravo govore sve o svijetu. Nevjerojatno je koliko su Ezopove i Zezopove basne aktualne u ovome trenutku i na bneki način sam ih obradila i prilagodila da ih aktualiziram za našu djecu i pogotovo za odrasle. Preporučam da odrasli ove basne čijtaju djeci," poručila je Silvija Šesto.