Zimske službe su spremne za novi snijeg

Zimske službe su spremne za novi snijeg Zimske službe su spremne za novi snijeg

Prema prognozama meteorologa danas bi trebale pasti ozbiljnije količine snijega u istočnoj Slavoniji i Baranji. Zimske službe su spremne i već su odradile preventivno posipavanje solju svih važnijih prometnica tako da se promet odvija bez teškoća.

Već su u subotu navečer sve službe osječkog Unikoma izišle na teren i posipale solju i drugim preparatima sve važnije gradske prometnice, izjavio je za HRT direktor Unikoma Davor Vić. Dodao je kako se snijeg očekuje spremno i u pogonu je svih 11 gradskih ralica. U nedjelju je palo tek 3 centimetra snijega koji nije stvorio veće probleme u Osijeku, ali ni u okolici. Temperatura se između nedjelje i ponedjeljka spustila do - 12 Celzijevih stupnjeva, no nij bilo zaleđenih kolnika jer su kvalitetno obavljene pripreme. 

Prema riječima Nikole Ercegovca, voditelja zimske službe i pomoćnika direktora Cestinga, obrađene su i sve važnije županijske i državne ceste o kojima brine Cesting. U pitanju je čak 2.400 kilometara proetnica u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Cesting je u nekoliko navrata tretirao ceste sa 68 ralica tako da su i one spremno dočekale vozače, a u rezervama je još oko 5 tisuća tona soli. Jučer su ceste zalivene mokrom solju, a jutros suhom tvari dok se na opasnim mjestima koristio i kalcijev klorid. Ercegovac je upozorio kako na djelotvornost soli značajno utječe gustoća prometa tako da je osječka južna obilaznica jutros bila gotovo potpuno suha, a na cestama gdje je promet rjeđi mogući su i određeni probelmi. U svakom slučaju, ističe Ercegovac, vozači moraju voditi više računa o ponašanju u prometu i voziti maksimalno oprezno uz korištenje zimske opreme. 

Iako su prognoze najavljivale novih 20-ak centimetara snijega još u nedjelju poslijepodne i navečer, jutros je stanje bilo nepromijenjeno, a nove sniježne oborine očekuju se danas poslijepodne. 

 

Nikola Ercegovac, Cesting