Znanstveni kolokvij o 100. obljetnici rođenja biskupa Ćirila Kosa

Znanstveni kolokvij o 100. obljetnici rođenja biskupa Ćirila Kosa Znanstveni kolokvij o 100. obljetnici rođenja biskupa Ćirila Kosa

Foto: Stjepan Filipović

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održan je znanstveni kolokvij o 100. obljetnici rođenja biskupa Ćirila Kosa . . . . .

Pozdravljajući okupljene, đakovačko - osječki nadbiskup Đuro Hranić izrazio je radost što Zavod za znanstveni i umjetnički rad, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu i Društvo hrvatskih književnika organiziraju znanstveni kolokvij, na dan stote obljetnice rođenja pokojnog biskupa Ćirila Kosa.
Ćiril Kos bio je vrlo omiljen biskup zbog svojih vrijednosti ali zapravo je bio vrlo promišljen i odgovoran u obavljanju svoje službe. Posebno je vodio brigu o Biskupiji u vrijeme kada je dio Biskupije bio okupiran. Sustavno se zalagao za pomirenje i za mirnu reintegraciju tada okupiranih područja. Zalagao se za jedinstvo svoje biskupije, povratak svih prognanika. Puno je toga kroz svoj život prošao od komunističkog zatvora do biskupske službe i domovinskog rata. Svojom poniznošću, jednostavnošću i ljudskom dobrotom stvorio je drugačije raspoloženje u našoj biskupiji, rečeno je na znanstvenom kolokviju.