Znanstveni skup - Hranom do zdravlja

Znanstveni skup - Hranom do zdravlja Znanstveni skup - Hranom do zdravlja
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević

Prof. dr. sc. Jurislav Babić (foto Ž. Kovačević)

Osječki Prehrambeno - tehnološki fakultet domaćin je 13. međunarodnog znanstveno – stručnog skupa skupa – Hranom do zdravlja koji je ove godine okupio više stotina znanstvenika iz 15 zemalja svijeta koji izlagati i raspravljati o 150 tema i radova.

Znanstvenici na ovom skupu polaze od činjenice da je sva hrana koja se nudi potrošačima zdravstveno ispravna i da je način prehrane put do zdravlja.

"Istina je da su s jedne strane koroporacije, uprave i profit, a s druge strane potrošači, ali i znanstvenici koji brinu ne samo o kvaliteti hrane, nego i kvaliteti prehrane.", istaknuo je dekan Prehrambeno - tehnološkog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Jurislav Babić

Dr.sc. Jasmina Ranilović, direktorica Sektora istraživanje i razvoj Podravke, nije htjela komentirati pojedinačne slučajeve nedozvoljenih supstanci u prehrambenim proizvodima, ali je naglasila kako su sustavi kontrole hrane u Hrvatskoj na visokoj razini.

"Vidjeli smo da postoje pojedinačni slučajevi na tržištu hrane s nedozvooljenm supstancama i patvoreni proizvodi, no mogućnost da se to dogodi kod nas svedena je na najmanju razinu. Mi imamo 12 laboratirija koji provjeravaju sve prije pojavljivanja na tržištu.", rekla je Ranilović

Prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, koja u nastavnom radu pokriva područja Znanosti o prehrani, Cjeloživotne prehrane, Procjene prehrane i epidemiologije hrane, ističe kako je pandemija donijela dobre i loše strane prehrane.

"Dobro je to što se više kuha, no s druge strane posežemo za gotovom hranom. Općenito više pripremamo hranu kod kuće, što je pozitivno, no hranimo se tradicionalno, što je isto tako dobro, ako ne pretjerujemo. Primjerice u Slavoniji se i dalje, od tradicionalnih proizvoda, najviše jedu slanina i čvarci, što je u manjim količina zdravo. Umjerenim količinama zdravo pripremljene hrane i uravnoteženom prehranom doprinosimo zdravlju. Od loše prehrane nećemo odmah osjetiti posljednice, no vremenom će ih biti sve više!", rekla je Profesorica doktorica Daniela Čačić Kenjerić, predsjednica znanstvenog odbora 13. međunarodnog znanstveno – stručnog skupa – Hranom do zdravlja.