Znanstveni skup "Hrvatski istok u Domovinskom ratu"

Znanstveni skup "Hrvatski istok u Domovinskom ratu" Znanstveni skup "Hrvatski istok u Domovinskom ratu"

"Hrvatski istok u Domovinskom ratu - iskustva, spoznaje i posljedice", prvi je interdisciplinarni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem, koji se održao u Osijeku 4. i 5. prosinca.

U protekla dva dana u Auli Sveučilišta skup je organizirao osječki Područni centar Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” u suradnji s Odjelom za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera i Ogrankom Matice hrvatske Osijek uz potporu pojedinih gospodarskih subjekata i jedinica lokalne samouprave, kao i Osječko-baranjske županije. Kako nam je rekao dr. sc. Miljenko Brekalo, voditelj osječkog Područnog centra Instituta “Ivo Pilar” i predsjednik Programsko-organizacijskog odbora te manifestacije, to je prvi skup takve vrste u istočnoj Hrvatskoj, ako se izuzmu brojna događanja koja Institut “Ivo Pilar” tradicionalno, u okviru Dana sjećanja, već 17 puta zaredom organizira u Vukovaru.

Tamo je u središtu pozornosti vukovarsko područje, a na ovome skupu cijela istočna Hrvatska, koja obuhvaća područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. To je prvi skup takve vrste u Osijeku.
imag0423_burst002_cover.jpeg
Naime, mnoštvo je tema iz Domovinskog rata koje još nisu obrađene i nisu poznate široj javnosti. On uključuje 46 sudionika koji će govoriti o nizu pravnih, ekonomskih, vojnih, socioloških, religijskih i drugih tema te odgovoriti na brojna pitanja. Riječ je o spektru tema koje su sve vezane uz to područje, neke i nešto šire. Uglavnom smo se fokusirali na istočnu Hrvatsku, zato što je to posljednje područje integrirano u ustavno-pravni poredak RH. Uz niz poznatih sudionika koji su se odazvali našem pozivu, imamo i mlade znanstvenike, od kojih su se neki tek rodili u to vrijeme.

- Mladi tu mogu puno naučiti. Ima tu nekoliko tema koje uopće nisu u udžbenicima povijesti, a koji se često mijenjaju bez prave nacionalne strategije, pa je osobito Domovinski rat površno obrađen - zaključuje Brekalo, napomenuvši kako je skup na neki način i znak zahvale svim braniteljima iz Domovinskog rata.