Znanstvenim skupovima počeli Dani Vukovara

Znanstvenim skupovima počeli Dani Vukovara

"Vukovar 91 - genocid i memoricidna baština Europske unije" znanstveni je skup koji je u Vukovaru okupio petnaestak znanstvenika i drugih predavača. Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" iz Zagreba manifestaciju organizira 16. put.

Govoreći o temi "Vukovar 2013.: povratno oblikovanje identiteta i/ili nova kulturna paradigma", ravnatelj Instituta "Ivo Pilar" Vlado Šakić utvrdio je kako je bitka za Vukovar u jesen 1991. na vojnom planu Hrvatskoj priskrbila dragocjeno vrijeme da se naoruža i organizira za učinkovitu obranu od agresora, a na vrijednosnome, kulturnome i identitetskom planu trajno promjenila značenje Vukovara u koletivnoj svijesti većine hrvatskih građana. Ocijenivši da se zakoni i socijalne norme temelje na sustavu vrijednosti dominantne skupine, u ovom slučaju hrvatskog naroda, Šakić je istaknuo kako je zato znanstveno predvidljivo da će pokušaji ozakonjenja i institucionaliziranja normi koje su suprotne sustavu vrijednosti i na njemu izgrađenoj nacionalnoj kulturi izazvati protivljenje pripadnika dominantne skupine.
"Zato je znanstveno predvidljivo da će sve što se u takvom kontekstu događa u Vukovaru, s obzirom na njegovo vrijednosno i simbolično značenje na nacionalnoj razini, imati odraza u cijeloj Hrvatskoj. Hrvatska zato ne bi smjela dopustiti da buduće generacije Vukovaraca dovede u situaciju u kojoj su bili 1991. godine, kada ih nije mogla spasiti od tragedije kojoj su bili izloženi braneći nacionalne vrijednosti u kulturu", poručio je Vlado Šakić.
Sandra Cvikić govorila je o temi "Vukovarski genocid 1945. i 1991. godine" te je istaknula kako je na osnovi podataka i dokumenata koje je prikupila doznala za logor na poljoprivrednom dobru Ovčari 1945. u koji su bili zatvarani i vukovarski civili, protivnici tadašnje vlasti.
"Vidi se da je to sustavno rađeno, postoji sustavnost u zatvaranju osoba u te logore, administriranju i konfiskaciji njihove imovine i sve na osnovi zakonskih odredaba koje su donesene", rekla je.
Po njezinim riječima, "isti obrazac može se pronaći i u agresiji na Vukovar 1991. godine, od memoranduma SANU do stavljanja bivše JNA na jednu stranu".
"Jako je teško prihvatiti da se sve slučajno dogodilo i da je isto tako posve slučajno izabrano da mučenje i stratište Vukovaraca i 1991. godine bude na Ovčari, a ne negdje drugdje oko Vukovara", istaknula je Cvikić.
U sklopu 16. znanstveno-stručnog skupa "Vukovar '91.- dvadeset i druga godina poslije", sinoć je predstavljen zbornik radova s prošlogodišnjega skupa s temom "Vukovar 91. - istina i/ili osporavanje (između znanosti i manipulacije)". Skup se održava u sklopu obilježavanja 22. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.