„Zrinski – Sulejman tematski put“

„Zrinski – Sulejman tematski put“ „Zrinski – Sulejman tematski put“

Nizom zanimljivih predavanja u Osijeku se danas i sutra predstavlja EU projekt "Zrinski - Sulejman, tematski put". Turistička zajednica Osijeka na tome je projektu partner mađarskom gradu Szigetvaru, a pridruženi su partneri Grad Osijek i Općina Darda.

Na skupu u hotelu Osijek okupili su djelatnici turističkih zajednica i agencija, vodiči i ugostitelji koje zanima obogaćivanje ponude projektima i pričama vezanima uz vrijeme Osmanlija.

Među konkretnim rezultatima ovoga projekta financiranog putem IPA prekogranične suradnje Hrvatska - Mađarska bit će nova tematska ruta u prekograničnom području u porječju Drave i Dunava.

Pogodnost za Turističku zajednicu Osijeka bit će šest informacijskih kisoka postavljenih na mjestima na kojima se turisti susreću s gradom te promovitni materijali.

TEME PREDAVANJA

Teme predavanja u četvrtak:
 - Razvoj turističke ruta Zrinski – Sulejman, Silvija Podoljak, direktorica TZ grada Požege
 - Razvoj turizma baziranog na kulturnoj baštini, Goran Rihelj, vlasnik portala HrTurizam.hr

Teme predavanja u petak:

-„Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih“, Darko Varga, autor istoimene knjige

- Osijek i okolica za vrijeme i nakon Mohačke bitke 
-Osijek i okolica za vlasti Osmanlija do i nakon Karlovačkog mira 1699.
- „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih“, gastronomija Zrinskih 
- „Osječki Knedl sat“ - predstavljanje projekta, Turistička zajednica grada Osijeka 
- Ručak u hotelu za polaznike predavanja: jela iz kuharice obitelji Zrinski 

 

PREDAVAČI
Silvija Podoljak, direktorica turističkog ureda Turističke zajednice grada Požege; 1999. godine završila je Upravni studij u Zagrebu, a 2016. i Specijalistički stručni studij Trgovinsko poslovanje; danas je pro direktorica za marketing Aurea Festa Požega (Zlatne žice Slavonije), članica Kulturnog vijeća grada Požege, voditeljica PPS destinacije Hrvatska 365 „Aurea Pannonia“, turistički vodič licenciran za Požeško-slavonsku županiju, moderatorica evenata Business cafe za istočnu Hrvatsku. Radila je kao voditeljica poslovnice Putničke agencije APP turizam, turistički pratitelj po Hrvatskoj i inozemstvu (Češka, Italija, Španjolska, Tunis...), završila programe usavršavanja za voditeljicu projektnog ciklusa, vodila radionice Izvrsna usluge, a predavačica je i na Tečaju za turističkog pratitelja u Osijeku.

Goran Rihelj, stručnjak za turistički marketing i vlasnik stručnog portala o turizmu www.HrTurizam.hr. Uz Visoku poslovnu školu u Višnjanu, završio je niz stručnih usavršavanja u području marketinga i turizma. Najčitaniji je bloger Večernjakove blogosfere u 2015. godini, od 2012 do 2016. bio je direktor marketinga HNK CIBALIA VINKOVCI, a od 2008. do 2014. vodio je POZITIVA, agenciju za marketing i odnose s javnošću. Projekti u koje je do sada bio uključen uključuju organizaciju manifestacija, zakup medija, marketinške kampanje, izradu grafičkih promotivnih materijala, odnose s javnošću, društvene medij i brendiranje za više tvrtki u Hrvatskoj i Slavoniji.

Darko Varga, povjesničar i autor knjige „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih“; 1981. je završio Elektrotehnički fakultet u Zagrebu. U razdoblju 1993.-2000. godine direktor je HEP Prijenosnog područja Osijek. Od 2000. godine je savjetnik direktora, a zatim rukovoditelj Službe za primarnu opremu. Bio je načelnik općine Bilje u dva mandata: 1993.-1997. i 1997.- 2001. godine. Pokretač je inicijative za osnivanje JU »Park prirode Kopački rit«, prvi je predsjednik Upravnog vijeća ove ustanove i s dr. Mikuškom postavio je temelje ove državne institucije. Značajna edukacijska aktivnost bila je izložba koja je organizirana 1995. u suradnji s Državnim arhivom u Osijeku (prof. Sršan): »Općina Bilje na starim katastarskim zemljovidima«. 1997. godine pokrenuo je održavanje »Ribarskih dana« u Kopačevu, danas jedan od najuspješnijih turističko-ugostiteljskih manifestacija. Godine 2001. u suradnji s Državnim arhivom iz Osijeka i Austrijskim veleposlanstvom (ataše za kulturu) organizirao je izložbu: »Pohodi Eugena Savojskog u Hrvatsku i Bosnu« koja se održala u dvorcu Eugena Savojskog u Bilju. Zadnjih godina istražuje povijest Baranje i Osijeka te piše stručne članke koje predstavlja na znanstvenim skupovima, a one popularne objavljuje na internetu. U pripremi, u rukopisu, ima nekoliko napisanih knjiga: Povijest željezničkih pruga u Baranji, Osječki pecaroški priručnik, Povijest neizgrađenih plovnih kanala Dunav-(Drava)-Sava, Srednjovjekovni grad u Baranji koji je nestao, Osječki tramvaj - od konjskog do električnog, i dr.